Home » Свят » Анкара: Поддържаме политическо решение за Сирия

Анкара: Поддържаме политическо решение за Сирия

Ние вярваме, че може да има единствено и само политическо решение на конфликта в Сирия, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу в изказване в Истанбул на световен форум на турската държавна телевизия ТРТ, съобщава турският канал НТВ.

Чавушоглу посочи, че след като Турция не е успяла да види подкрепа от съюзниците си, тя е била принудена сама да предприеме операция „Извор на мира“ в Североизточна Сирия, насочена срещу сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа (СЗН). Той изрази съжаление, че докато Анкара е действала заедно със САЩ на терена за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия, САЩ са продължили да осигуряват оръжие за СЗН, които Анкара разглежда като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК).

Чавушоглу подчерта, че операция „Извор на мира“ е била насочена единствено срещу терористите и са положени усилия да не пострадат цивилни.

Той заяви, че от началото на турската операция Анкара е свидетел на отправяне срещу нея на обвинения, нямащи нищо общо с действителността, и на черна пропаганда. Чавушоглу подчерта, че кюрдите не са враг на Турция и че Анкара не е против кюрдите, а против терористичната организация. Той изтъкна, че СЗН не представляват кюрдите.

Чавушоглу заяви също, че Анкара няма за цел да променя демографската структура на Сирия. Той подчерта още, че в историята си Турция никога не е използвала химическо оръжие и подобни обвинения към нея също са черна пропаганда.

Чавушоглу припомни, че в рамките на постигнатото споразумение със САЩ, СЗН трябва да се изтеглят от зоната в 120-часов срок. Ние виждаме, че СЗН/ПКК са започнали сега да напускат районите, които ние контролираме. Останаха 35 часа. Ако в рамките на 35 часа не се изтеглят, операцията ще започне отново, предупреди Чавушоглу.

Утре ще отидем в Сочи и ще се срещнем с президента Путин и това ще е много важна среща, каза още Чавушоглу, визирайки утрешната среща в Сочи на турския президент Реджеп Ердоган с руския му колега Владимир Путин, която ще е посветена на Сирия.

Турция
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Дерменджиев ще разубеждава Попето

Селекционерът на България Георги Дерменджиев обяви на официалната си пресконференция преди утрешната европейска квалификация срещу ...

Сърбия би трябвало да признае Косово, това е реалността!

Председателят на сръбското опозиционно „Движение на свободните граждани“ Сергей Трифунович заяви, че Сърбия би трябвало ...

Путин отива при Ердоган

Руският президент Владимир Путин може да пристигне на посещение в Турция през първата седмица на ...

Бургазлийка с G Klasse гази тротоари и пътни правила

Ако преминавате край малкия паркинг на ул.“Васил Левски“ при кръстовището с бул. “Христо Ботев“ в ...

Сепаратистките настроения утихват

Подкрепата за независимост на Каталуния сред местното население е спаднала до 41,9 процента, а поддръжниците ...

Президентът в Зографския манастир: Един от най-светлите ни духовни центрове!

„Зографският манастир е един от най-светлите и значими духовни центрове за българския народ, не само ...