Home » България » Ангел Найденов: „Мълчаливо съгласие“ за сделката за Ф-16

Ангел Найденов: „Мълчаливо съгласие“ за сделката за Ф-16

Сделката за F-16 е в етап на „мълчаливо съгласие“. Така бившият министър на отбраната Ангел Найденов подкрепи сделката за закупуването на американски изтребители F-16.

В студиото на „Денят започва“ по БНТ той изрази мнение, че разликата в американската оферта и българските възможности за заплащане може да бъде обрана при последващи преговори между двете страни.

Найденов подчерта, че ясно е заявил своето мнение по въпроса и то почива, както на експертните мнения, така и на информацията му като министър и бивш министър на отбраната. Според него F-16 е добър избор, защото включва пълен пакет от бойни способности и не предполага скрити разходи или лицензиране от трети страни.

Ангел Найденов уточни, че БСП не се е обявявала против конкретен тип боен самолет, а водещото е била цената. Левицата обаче не оспорвала необходимостта от модернизация на българската армия, припомня news.bg.

Найденов обясни, че в момента сделката се намира на етап на „мълчаливо съгласие“ – време, в което членовете на Конгреса имат възможността да се запознаят с параметрите на сделката и ако преценят, могат да възразят в случай на несъответствие според тях с интересите на САЩ или заявените количества боекомплекти. Срокът за това е 15 дни, след което трябва да се получи отговор от американска страна, а в рамките на 60 дни отново може да се преговаря за конкретните параметри.

Той уточни и от къде се появяват 923 милиона допълнителни средства спрямо заявената в офертата първоначална цена от малко над 2 млрд. лева.

Всъщност става дума за една пакетна цена, която съдържа първоначалната оферта и известен финансов буфер – сума, която да поеме евентуално увеличение на част от боеприпасите и въоръжението, ако има такова увеличение в периода на договаряне, и да бъде своеобразен финансов таван, който да изключва по-нататъшна необходимост от ново уведомление “ , обясни Найденов.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Системата не действа

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Всеки ...

Цвета Кирилова пред ФАКТИ за патриотизма, Слави Трифонов и медиите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Цвета ...

Проф. Касчиев: АЕЦ Белене няма да се реализира

„Проектът АЕЦ „Белене“ не е нито печеливш, нито перспективен. Едва ли ще се стигне до ...

Постоянен арест за Мартин Трифонов

Окръжният съд в Сливен определи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 21-годишния Мартин ...

Скалата се ожени на тайна сватба на Хаваите (СНИМКИ)

Дуейн „Скалата“ Джонсън и дългогодишната му партньорка Лорън Хашиян си казаха „Да“ на красива тайна ...

Ескалация! Сирийски самолети атакуваха турската армия

Сирийските Военновъздушни сили атакуваха турския конвой, навлязъл на сирийска територия по-рано днес, предаде Анадолската агенция, ...