Home » Свят » „Американският талибан“ бе пуснат на свобода

„Американският талибан“ бе пуснат на свобода

Ислямистът, станал известен като „американския талибан”, ще бъде освободен от щатски федерален затвор. Това се случва въпреки притесненията на законодателите относно „съображенията за сигурност”, свързани с освобождаването на „неразкаян терорист“, който според властите продължава „открито да призовава за екстремистко насилие”. Това съобщи „Фокс нюз“.

Джон Уолкър Линд излиза на свобода днес, няколко години преди да е излежал 20-годишната си присъда. Той бива арестуван заедно с група талибани през 2001 година – само няколко месеца след атентатите на 11-ти септември и началото на войната в Афганистан.

Линд е обвинен за смъртта на Джони Спан, американски пехотинец и паравоенен от ЦРУ, който беше първият убит при сраженията в Афганистан. Дъщеря му, Алисън – сподели пред Fox News, че чувства освобождаването на терориста като „шамар през лицето”.

Джон Линд е бил част от затворнически бунт в провинцията Мазар-и-Шариф. Спан го е интервюирал като част от клъстер от талибански бойци, чийто водач се бил предал. Линд не е откликнал на въпросите на пехотинеца. Часове по-късно избухва бунтът, по време на който е отнет живота на американския военен. „Избирайки да запази мълчание, той затвърждава съдбата си на предател. Можел е да го предупреди за предстоящите брожения”, смята дъщерята на покойния пехотинец.

Рапорти за присъдата сочат, че най-вероятно „добро поведение” е оправданието за по-ранното освобождаване на Линд от затвора. Според данни от 2017 г. на американския Център по контратероризъм той все пак продължава „ да се застъпва за глобален джихад и да пише и превежда агресивни екстремистки текстове”. Предполага се също, че през март е споделил пред телевизионен продуцент, че „ще продължи да разпространява екстремистки ислям след освобождаването си”.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Швейцария вдигна изтребители заради руски самолет

Челният самолет на специалния летателен отряд „Россия“ с руска делегация и журналисти, които ще отразяват ...

Системата не действа

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Всеки ...

Цвета Кирилова пред ФАКТИ за патриотизма, Слави Трифонов и медиите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Цвета ...

Проф. Касчиев: АЕЦ Белене няма да се реализира

„Проектът АЕЦ „Белене“ не е нито печеливш, нито перспективен. Едва ли ще се стигне до ...

Постоянен арест за Мартин Трифонов

Окръжният съд в Сливен определи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 21-годишния Мартин ...

Скалата се ожени на тайна сватба на Хаваите (СНИМКИ)

Дуейн „Скалата“ Джонсън и дългогодишната му партньорка Лорън Хашиян си казаха „Да“ на красива тайна ...