Home » Свят » Американски милиардер: Вече сме във Велика депресия, новата финансова криза е на прага
Американски милиардер Вече сме във Велика депресия, новата финансова криза е на прага
Американски милиардер Вече сме във Велика депресия, новата финансова криза е на прага

Американски милиардер: Вече сме във Велика депресия, новата финансова криза е на прага

Новата финансова криза може да се очаква в близките 2 години, заяви за Business Insider американският милиардер и основател на инвестиционната компания Bridgewater Associates Рей Далио.

По неговите думи икономическият цикъл се дели на няколко етапа. Първоначално дълговете растат заедно с доходите от производството, а стойността на активите се увеличава. Заради растящите дългове централните банки преминават към втвърдяване на парично-кредитната политика.

По-нататък лихвите на практика се сриват до нулата. Икономиката навлиза във фаза на депресия, а централните банки преминават към политика на количествено смекчаване, закупувайки активи на безценица.

„Според мен, периодът, в който се намираме, много напомня на 30-те години от миналия век“, казва Далио, напомняйки за икономическата и политическата обстановка в света по време на Великата депресия. Той подчертава, че в подобни условия нараства разривът между бедните и богатите, което способства на ръста на популизма, отбелязва милиардерът.

Предходната глобална финансова криза, прераснала в глобална рецесия, възникна през 2008 г. след фалита на четвъртата по величина инвестиционна банка в САЩ Lehman Brothers.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар