Home » Свят » Американската армия трябва да е в Косово

Американската армия трябва да е в Косово

Генерал-лейтенант Тод Д. Уолтърс, номиниран за позицията командващ силите на САЩ в Европа и Върховен съюзен главнокомандващ в Европа, заяви, че американските войници са нужни в Косово, за да се справят със „зловредните заплахи“ отвън, като добави още, че командването на въоръжените сили на САЩ ще подкрепи развитието на Косовските сили за сигурност (КСС), пише Gazeta Express.

Генерал Уолтърс бе разпитан от комисията на американския сенат за въоръжените сили и тогава той обясни по повод ролята на КФОР в Косово, че „присъствието на САЩ е необходимо, за да се засилят възможностите за защита на съюзниците и партньорите срещу тези заплахи“. Той също направи по-широка оценка, като отбеляза, че Министерството на отбраната на САЩ се опитва да модернизира армиите в региона, като ги оборудва с американски оръжия.

„Министерството на отбраната подкрепя регионалните съюзници и партньори чрез сътрудничество за сигурност и инициативи за увеличаване на капацитета. Ключът към тези инициативи е премахването на зависимостта на регионалните военни от съветските системи. Подсилваме инструментите за сътрудничество в областта на сигурността, за да модернизираме регионалните военни с оперативно съвместимо оборудване от САЩ и НАТО“, каза той.

Уолтърс бе попитан конкретно какъв би бил неговият подход към Косовските сили за сигурност (КСС), ако той бъде потвърден като командващ на EUCOM / SACEUR. „Европейското командване на ВС на САЩ подкрепя развитието на Косовските сили за сигурност в съответствие с договорената им 10-годишна програма за преход, провеждана в тясна координация със САЩ и други съюзници от НАТО. Насърчаваме КСС да поддържат мултиетническа професионална сила, която да отговаря за всички граждани на Косово“, каза генералът, съобщи агенция „Фокус“.

Косово
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Враца е №1 по ръст на сделките

Най-голям ръст в сделките с имоти през 2018 г. е отчетен във Враца, сочат данни ...

Учени разкриха кой е съвременният убиец на желанието за секс

Натоварено ежедневие, преумора, злоупотреба с алкохол или прекалено много храна на вечеря – всички тези ...

Бурни овации за легендата Франсис Форд Копола (ВИДЕО)

Наградата „Люмиер“ за 2019 г. ще бъде връчена на американския режисьор Франсис Форд Копола в ...

Джон Сина е част от Бързи и яростни

Актьорът Джон Сина е подписал договор за роля в следващия филм от поредицата „Бързи и ...

Зверска катастрофа в София, жена почина от раните си (СНИМКИ)

Жена, шофираща лек автомобил, катастрофира на бул. „Възкресение“ и бул. „Никола Мушанов“ в София, съобщиха ...

Потвърдиха присъдата на Орнела Мути

Италиански съд потвърди присъдата на актрисата Орнела Мути, съобщи ANSA. Тя вече беше осъдена на ...