Home » Свят » Американската армия трябва да е в Косово

Американската армия трябва да е в Косово

Генерал-лейтенант Тод Д. Уолтърс, номиниран за позицията командващ силите на САЩ в Европа и Върховен съюзен главнокомандващ в Европа, заяви, че американските войници са нужни в Косово, за да се справят със „зловредните заплахи“ отвън, като добави още, че командването на въоръжените сили на САЩ ще подкрепи развитието на Косовските сили за сигурност (КСС), пише Gazeta Express.

Генерал Уолтърс бе разпитан от комисията на американския сенат за въоръжените сили и тогава той обясни по повод ролята на КФОР в Косово, че „присъствието на САЩ е необходимо, за да се засилят възможностите за защита на съюзниците и партньорите срещу тези заплахи“. Той също направи по-широка оценка, като отбеляза, че Министерството на отбраната на САЩ се опитва да модернизира армиите в региона, като ги оборудва с американски оръжия.

„Министерството на отбраната подкрепя регионалните съюзници и партньори чрез сътрудничество за сигурност и инициативи за увеличаване на капацитета. Ключът към тези инициативи е премахването на зависимостта на регионалните военни от съветските системи. Подсилваме инструментите за сътрудничество в областта на сигурността, за да модернизираме регионалните военни с оперативно съвместимо оборудване от САЩ и НАТО“, каза той.

Уолтърс бе попитан конкретно какъв би бил неговият подход към Косовските сили за сигурност (КСС), ако той бъде потвърден като командващ на EUCOM / SACEUR. „Европейското командване на ВС на САЩ подкрепя развитието на Косовските сили за сигурност в съответствие с договорената им 10-годишна програма за преход, провеждана в тясна координация със САЩ и други съюзници от НАТО. Насърчаваме КСС да поддържат мултиетническа професионална сила, която да отговаря за всички граждани на Косово“, каза генералът, съобщи агенция „Фокус“.

Косово
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Русия е тази, която създава проблемите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Тръмп ...

Кавги и заплахи за бой на летище София

В абсурдна ситуация изпаднаха стотици българи и туристи, които трябваше да пътуват от Летище София ...

Ани Цолова се връща в телевизията?

От няколко месеца Ани е подновила тесните контакти със свои колеги от bTV, твърдят хора ...

Деси Слава на плажа с приятеля си (СНИМКИ)

Деси Слава е доста напълняла, забеляза репортер на „Блиц“, който я излови на несебърски плаж. ...

Битката за Шипка спасява България

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Битката ...

Лошото момиче на рапа отново е тук (ВИДЕО)

Рапърката Миси Елиът издаде нов албум – „Iconology“ след 14-годишна пауза, съобщи Контактмюзик. Предишният ѝ ...