Home » Здраве » Ако обичате да чоплите семки, непременно прочетете това
Ако обичате да чоплите семки, непременно прочетете това
Ако обичате да чоплите семки, непременно прочетете това

Ако обичате да чоплите семки, непременно прочетете това

Едва ли има човек, който да не обича слънчогледови семки! Те са евтини и са отлична възможност да залъжете глада за известно време.

Наскоро обаче стана известно, че чопленето на семки може да ви докара редица здравословни проблеми. А специалистите съветват да избягвате всекидневната им консумация.

Слънчогледовите семки застрашават целостта на зъбния емайл и на зъбите. Ако сцепвате семката със зъби, това допринася за изтъняване на емайла. Освен това семката доста често се забива между зъбите и провокира развитието на кариеси.

Семките, които попадат в магазините от производствения конвейер, могат да съдържат кадмий и да окажат навредят на сърцето, предупреждават експертите. Те оказват негативно влияние и на гласовите струни.

Трябва да запомните, че приемът на голямо количество слънчогледови семки може да предизвика киселини и да влоши състоянието на храносмилателния тракт. Също така, самото растение е изложено на въздействието на изгорели газове от автомобилите. Тези опасни за човешките клетки веществата са разрушителни за бъбреците и костната тъкан.

Медиците отбелязват и факта, че в семките на слънчогледа се съдържа много фосфор – вещество, което може да окаже негативно влияние на бъбреците и на главния мозъка. От своя страна, експертите от Университета в Мичиган предупреждават, че семената могат да съдържат следи от микотоксини, най-опасният от които е афлатоксинът. Тези токсини са много опасни за черния дроб и могат да предизвикат рак. /jenata.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар