Home » България » АИКБ с блага вест за заплатите: През 2019-а се вдигат, ето с колко
АИКБ с блага вест за заплатите: През 2019-а се вдигат, ето с колко
АИКБ с блага вест за заплатите: През 2019-а се вдигат, ето с колко

АИКБ с блага вест за заплатите: През 2019-а се вдигат, ето с колко

Над 60% от мениджърите в страната посочват, че в техните компании се очаква повишаване на заплатите през 2019 г. Прогнозите са разходите за един час работа да нараснат с 8,4%. Това показва анкетно проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) сред членовете й, съобщава „Труд“.

40% от мениджърите смятат, че ще разкрият нови работни места през 2019 г. Такъв е и делът на шефовете на фирми, които имат намерение да увеличат инвестициите в бизнеса си.

Въпреки оптимистичните очаквания, година по-рано българските предприемачи са били значително по-големи оптимисти по отношение на развитието на бизнеса им. Охлаждане в нагласите се наблюдава основно за очакваните финансови резултати, които могат да постигнат. Само 47% смятат, че ще увеличат печалбата си през следващата година.

От АИКБ изразяват безпокойство от високата инфлация за последните две тримесечия. Ако не бъдат взети мерки за ограничаване на инфлацията, България рискува до приемането в “чакалнята за еврото” (механизма ERM II) да не отговори на формалните изисквания за влизане в еврозоната по отношение на инфлацията, пише в препоръки на АИКБ към бюджета за 2019 г.

АИКБ с блага вест за заплатите: През 2019-а се вдигат, ето с колко

Недостигът на кадри е основният възпиращфактор, който пречи ръстът на БВП да е над 4%, посочват още от АИКБ. Преди дни в парламента приеха доклад за националната сигурност, според който до 2070 г. населението ще намалее до 4,9 млн. души.

Причините за това са намаляване на раждаемостта и емигрирането в чужбина. От АИКБ предлагат да се увеличи възрастта за пенсиониране и да се облекчи вносът на работна ръка.

Източник: www.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар