Home » Свят » Агент на ЦРУ шпионирал за Китай

Агент на ЦРУ шпионирал за Китай

Бивш агент на ЦРУ пледира виновен по обвинения в шпионаж в полза на Китай, обяви правосъдното министерство на САЩ, предаде Би Би Си. Смята се, че случаят е свързан с разбиването на американска шпионска мрежа в Китай.

Джери Чун Шинг Лий (54 г.) напуска ЦРУ през 2007 г., преселва с в Хонконг, където бил вербуван от китайски агенти. Според прокуратурата натурализираният американски гражданин получавал пари, за да разкрива информация за тайни агенти на САЩ. В резултат Китай разбива мрежа от информатори в периода 2010-2012 г. в този период 20-ина информатори са убити или хвърлени в затвор, което е един от най-големите провали на американското разузнаване в последните години.

Помощник главният прокурор Джон Демърс, който отговаря за националната сигурност, заяви, че случаят на Лий е третият с участието на US агенти и Китай за по-малко от година. „Всеки един от тези случаи е трагично предателство на страната и колегите“, каза той.

Лий, който работел за ЦРУ в периода 1994-2007 г., пледира виновен по обвинения в конспирация за предаване на информация за националната отбрана на чуждо правителство в съд във Вирджиния в сряда. В съобщението на US правосъдното министерство се посочва, че през 2010 г. с него са установили контакт агенти на китайското разузнаване. Те му предложили пари и обещали да се грижат за него „до края на живота му“ в замяна на предаване на поискана секретна информация. По сметката му били преведени стотици хиляди долари от май 2010-а до декември 2013 г.

Лий написал документ с дейностите на ЦРУ, включително обектите, където агенти на САЩ работели. През 2012 г. агенти на ФБР претърсили хотелска стая на Хавай, регистрирана на името на Лий, и открили USB флашка, където в свободното пространство бил открит документът, след като бил изтрит. При претърсването били открити още график и адреси на US агенти с истинската им идентичност, места за срещи, телефони и друга информация за тях.

През 2012 г. Лий признал пред ЦРУ, че имал среща с китайски агенти, но скрил, че те са му поставяли задачи. През 2013 г. той първоначално отрекъл да знае за документа в USB флашката, но след това признал, че го написал, но казал, че не го е предавал на китайците. Лий бил задържан на нюйоркското летище „Дж. Ф. Кенеди“ през януари 2018 г. Присъдата му ще бъде произнесена през август, предаде БНР.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Не е ли време вече наистина да затворим тая държава

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Не ...

Мадам Искрено и лично“ се завръща в ефир

Миглена Ангелова, отново ще радва феновете си от телевизионния екран. Eĸcцeнтpичнaтa телевизионерка ще бъде водеща ...

Румен Радев се срещна с ръководителите на службите за сигурност

Президентът Румен Радев проведе работна среща с ръководителите на службите за сигурност Държавният глава Румен ...

Слави Трифонов: Уважаеми зрители, спите ли?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Напоследък ...

А1 отчита стабилен ръст на всички основни показатели през втората четвърт на 2019 г.

Средният приход от абонат (ARPU) и средният приход от фиксирана линия (ARPL) растат съответно с ...

Армия, полиция и жандармерия ще борят африканската чума

Армия, полиция и жандармерия се включват в борбата с африканската чума по свинете, стана ясно ...