Home » Свят » Агент на ЦРУ шпионирал за Китай

Агент на ЦРУ шпионирал за Китай

Бивш агент на ЦРУ пледира виновен по обвинения в шпионаж в полза на Китай, обяви правосъдното министерство на САЩ, предаде Би Би Си. Смята се, че случаят е свързан с разбиването на американска шпионска мрежа в Китай.

Джери Чун Шинг Лий (54 г.) напуска ЦРУ през 2007 г., преселва с в Хонконг, където бил вербуван от китайски агенти. Според прокуратурата натурализираният американски гражданин получавал пари, за да разкрива информация за тайни агенти на САЩ. В резултат Китай разбива мрежа от информатори в периода 2010-2012 г. в този период 20-ина информатори са убити или хвърлени в затвор, което е един от най-големите провали на американското разузнаване в последните години.

Помощник главният прокурор Джон Демърс, който отговаря за националната сигурност, заяви, че случаят на Лий е третият с участието на US агенти и Китай за по-малко от година. „Всеки един от тези случаи е трагично предателство на страната и колегите“, каза той.

Лий, който работел за ЦРУ в периода 1994-2007 г., пледира виновен по обвинения в конспирация за предаване на информация за националната отбрана на чуждо правителство в съд във Вирджиния в сряда. В съобщението на US правосъдното министерство се посочва, че през 2010 г. с него са установили контакт агенти на китайското разузнаване. Те му предложили пари и обещали да се грижат за него „до края на живота му“ в замяна на предаване на поискана секретна информация. По сметката му били преведени стотици хиляди долари от май 2010-а до декември 2013 г.

Лий написал документ с дейностите на ЦРУ, включително обектите, където агенти на САЩ работели. През 2012 г. агенти на ФБР претърсили хотелска стая на Хавай, регистрирана на името на Лий, и открили USB флашка, където в свободното пространство бил открит документът, след като бил изтрит. При претърсването били открити още график и адреси на US агенти с истинската им идентичност, места за срещи, телефони и друга информация за тях.

През 2012 г. Лий признал пред ЦРУ, че имал среща с китайски агенти, но скрил, че те са му поставяли задачи. През 2013 г. той първоначално отрекъл да знае за документа в USB флашката, но след това признал, че го написал, но казал, че не го е предавал на китайците. Лий бил задържан на нюйоркското летище „Дж. Ф. Кенеди“ през януари 2018 г. Присъдата му ще бъде произнесена през август, предаде БНР.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

И Радев бял, и Гешев цял

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Коментар ...

САЩ и България обсъдиха концесията на летище „София”

„От години работим много добре със САЩ, най-вече в областта на високите технологии, услугите с ...

Северна Македония чака дата от Франция

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, че все още не е уточнена дата за започването ...

Служителят на бъдещето ще е робот

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Личното ...

Докъде стигнахме за 30 години

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Философите ...

Хакери атакуваха лейбъристите

Лейбъристката партия, основната опозиционна сила във Великобритания, стана днес жертва на голяма кибератака, предадоха световните ...