Home » Бизнес » АЕЦ Белене изпадна от 10-годишния план на ЕСО

АЕЦ Белене изпадна от 10-годишния план на ЕСО

Бъдещата АЕЦ „Белене“ не бе включена в 10-годишния план за развитие на електрическата мрежа в България, изготвен от „Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО). В документа, който бе приет на вчерашното заседание на енергийния регулатор, се говори за потенциала за нови ядрени мощности от 2000 MB и вероятното им изграждане, „но без ясна конкретика“, коментира в. „Сега“.

В плана се изтъкват неяснотите, свързани с използването на оборудването за АЕЦ „Белене“ и липсата на споразумение със стратегически инвеститор. България да е в процедура по търсене на желаещ от края на май. „Поради липсата на яснота към момента вариант с нова ядрена мощност ще бъде взет предвид при следващи обновявания на плана за развитие на електропреносната мрежа“, пише в плана на ЕСО.

На фона на трескавото търсене на инвеститор за Втора атомна от ЕСО смятат, че при наличието на достатъчно производствени мощности поне до 2028 г. не се очакват затруднения в електроснабдяването. Прогнозата е направена, при положение че няма климатични аномалии или повишена аварийност. Нещо повече – в страната ще има остатъчна разполагаемост за производство от 9 600 000 до 18 300 000 MWh годишно, или около 27% от разполагаемите мощности.

Това се дължи основно на поетапното включване на блокове от ТЕЦ „Варна“ и на нови зелени централи. Варненската централа, която от началото на годината е в ръцете на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, има потенциал, изтъкват от ЕСО. Към януари 2019 г. в редовна експлоатация са въведени поетапно блокове 6, 5 и 4. Очакванията на инвеститора са до 2021 г. работа да започне и блок 3. Блоковете 1 и 2 ще влязат в експлоатация след 2025 г., предвижда ЕСО.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Идиотски гаф с телефон едва не провали футболен мач

Без ВАР остана дербито в Саудитска Арабия между Ал Фатех и Ал Насър 0:1, а ...

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Собствениците на Юнайтед няма да разкарат Солскяер

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер може да се чувства спокоен за поста си ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...

Шарапова си спомни за голям кошмар

Руската топ тенисистка и бивша любима на нашия Григор Димитров – Мария Шарапова си припомни ...