Home » България » Адвокат: Телефонните измамници може да се сдобият с изтеклите от НАП данни

Адвокат: Телефонните измамници може да се сдобият с изтеклите от НАП данни

“Смятам, че точно както и при Чернобил започнахме да усещаме по-късно последствията, така ще бъде и при това изтичане на данни. Изтече данъчната и осигурителната тайна на много фирми и дружества. Бройката е огромна. Не ми е познато такова нещо в някоя друга държава, още повече и в ЕС, отново ще сме тъжно изключение. Катастрофата е сериозна и още много дълго време ще ни занимава този скандал“, това заяви адвокат Емил Георгиев по повод хакерската така спрямо един от сървърите на НАП в предаването “Честно казано с Люба Кулезич“ по ТВ Евроком.

“Аз смятам, че престъпеният ум никога не е имал граници пред своята фантазия и въображение. Сещам се за телефонните измамници, които сега може да се сдобият с тези данни. Могат да се разкриват фалшиви профили, могат да се отварят банкови сметки, могат да се извършват престъпления с тези данни. Излиза, че навсякъде, където може да има проблеми, то там има проблеми“, коментира адвокат Емил Георгиев.

“Излиза, че на хартия имаме прекрасни правила, имаме закон за киберсигурност, но явно не се спазва. Аз смятам, че най-малкото, което можем да кажем е, че това е свръх небрежност, граничеща с умисъл. Това са известни обстоятелства, хора от администрацията са сигнализирали във времето и има случаи, когато са уволнявани самите служители“, каза още той.

“До мен достигна информация от мой познат, който ми описа последователността на действията, така че в този текстови файл, който служи като доказателства на прокуратурата, така както ми беше описано, възможно е да е налице дигитално подхвърляне на материал. Тепърва ще трябва да се възлагат експертизи. На правоприлагащите органи винаги са им нужни бързи успехи, да отреагират бързо и сватбарската да кажат “намерихме го, намерихме го“. Какво ще произтече от обвинението ние не знаем, но с интерес ще следя. Единствената адекватна позиция по случая е на “Демократична България“. Трябва да има поемане на политическа отговорност“, допълни адвокат Емил Георгиев.

На въпрос на водещата Кулезич, дали ще си смени личната карта след този теч на данни, адвокат Емил Георгиев отговори така: “На първо място ще си сменя електронния подпис, а може би след това и личната карта“.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Туск: Брекзит е една от най-грандиозните грешки

Брекзит е „една от най-грандиозните грешки“ в историята на ЕС, последвана от кампания, белязана от ...

Любо Ганев се обърна към Казийски и заплаши федерацията със съд

Кандидатът за нов президент на българската федерация по волейбол Любо Ганев говори пред dsport и ...

Божинов: За да стане едно нещо, то става…

Голаджията на Ботев Враца Валери Божинов обяви, че все още не знае къде ще продължи ...

Хиляди клиенти на Юбер в САЩ са станали жертва на сексуални посегателства

Американската компания Юбер съобщи, че през 2017 и 2018 по време на пътувания с нейни ...

Първа информация за новата Fabia

Четвъртото поколение на Fabia ще излезе през 2021 г., потвърди шефът на Skoda Бернхард Майер ...

Спешно затворете този бежански лагер

Условията за живот на стотици човешки същества в импровизирания лагер Вучак са срамни. Този лагер ...