Home » България » Адвокат: Телефонните измамници може да се сдобият с изтеклите от НАП данни

Адвокат: Телефонните измамници може да се сдобият с изтеклите от НАП данни

“Смятам, че точно както и при Чернобил започнахме да усещаме по-късно последствията, така ще бъде и при това изтичане на данни. Изтече данъчната и осигурителната тайна на много фирми и дружества. Бройката е огромна. Не ми е познато такова нещо в някоя друга държава, още повече и в ЕС, отново ще сме тъжно изключение. Катастрофата е сериозна и още много дълго време ще ни занимава този скандал“, това заяви адвокат Емил Георгиев по повод хакерската така спрямо един от сървърите на НАП в предаването “Честно казано с Люба Кулезич“ по ТВ Евроком.

“Аз смятам, че престъпеният ум никога не е имал граници пред своята фантазия и въображение. Сещам се за телефонните измамници, които сега може да се сдобият с тези данни. Могат да се разкриват фалшиви профили, могат да се отварят банкови сметки, могат да се извършват престъпления с тези данни. Излиза, че навсякъде, където може да има проблеми, то там има проблеми“, коментира адвокат Емил Георгиев.

“Излиза, че на хартия имаме прекрасни правила, имаме закон за киберсигурност, но явно не се спазва. Аз смятам, че най-малкото, което можем да кажем е, че това е свръх небрежност, граничеща с умисъл. Това са известни обстоятелства, хора от администрацията са сигнализирали във времето и има случаи, когато са уволнявани самите служители“, каза още той.

“До мен достигна информация от мой познат, който ми описа последователността на действията, така че в този текстови файл, който служи като доказателства на прокуратурата, така както ми беше описано, възможно е да е налице дигитално подхвърляне на материал. Тепърва ще трябва да се възлагат експертизи. На правоприлагащите органи винаги са им нужни бързи успехи, да отреагират бързо и сватбарската да кажат “намерихме го, намерихме го“. Какво ще произтече от обвинението ние не знаем, но с интерес ще следя. Единствената адекватна позиция по случая е на “Демократична България“. Трябва да има поемане на политическа отговорност“, допълни адвокат Емил Георгиев.

На въпрос на водещата Кулезич, дали ще си смени личната карта след този теч на данни, адвокат Емил Георгиев отговори така: “На първо място ще си сменя електронния подпис, а може би след това и личната карта“.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Ботев Пловдив едва сломи Витоша

Ботев (Пловдив) постигна втора победа в шампионата, надделявайки над Витоша (Бистрица) с 2:1, информира Топспорт. ...

Римлянин без глава намериха в Хераклея Синтика

За нова находка в древния град Хераклия Синтика край местността Рупите се похвали доцент Людмил ...

Гонкаджия с БМВ получи акт за 3000 лева, колата била на гаджето му

Шофьор бе глобен с акт от 3000 лева и му бе отнета книжката за една ...

Тежка съдба над българско село, мъжете умират

49-годишен мъж се удави в частен водоем в кюстендилското село Вратца, съобщиха от полицията. Сигнала ...

Нова такса по морето – Тормоз на готвача

Кръчми и хотели по морето цакат клиентите си с абсурдни такси, като например 2,50 лева ...

Борисов посочи как ще докара туристи от чужбина

Държавата ще субсидира чартърните полети от чужбина, за да стимулира туризма у нас. От бюджета ...