Home » Мнения » Адв. Стела Николова, кандидат-кмет, пред ФАКТИ: Варна е бледа сянка на себе си

Адв. Стела Николова, кандидат-кмет, пред ФАКТИ: Варна е бледа сянка на себе си

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Категорично трябва да се мисли първо за здравето на варненци, а след това за удобството“, това изтъкна в интервю за ФАКТИ кандидатът на “Демократична България“ за кмет на Варна адвокат Стела Николова.

Стела Николова е магистър по право. Адвокат от 2000г. и член на Адвокатска колегия – Варна. Съорганизатор е на протести за опазване и спиране на движението на автомобили в Морската градина , а също и срещу презастрояването, заедно с “Варна диша“. Съорганизатор на “Марш за правосъдие“ по инициатива на Инициатива “Правосъдие за всеки“ за град Варна. Автор и участник в редица граждански инициативи, сред които тези за спиране на избора на Георги Чолаков за председател на ВАС, за подкрепа на майките на деца с увреждания, против строежа на АЕЦ “Белене“, в подкрепа на Николай Колев-Босия и други.

– Г-жо Николова, какво Ви мотивира да се кандидатирате за кмет на морската ни столица Варна?

  • Какво ме мотивира ли? Много неща, които могат да се опишат само с една дума първоначално: сянка. Варна е бледа сянка на това, което беше. Варна е в сянка от инвеститорите. Варна е на сянка от прокуратурата. Варна е в сянката на по-малки български градове. Това не е моят роден град. Варна беше прекрасен, чист, подреден град с дух и култура. Сега Варна е простащина, мутробароков кич и изглежда като след бомбардировки щом човек излезе извън центъра. Опитах да променя това като ходех по обществени обсъждания, писах жалби, присъствах и се опитвах да задавам въпроси на сесии на Общинския съвет, но нищо от това не проработи, нито за мен, нито за други варненци, които се опитваха да комуникират с местната власт. В този ред на мисли, когато дойде предложението от “Демократична България“, аз разбрах, че е дошъл моментът, в който трябва да се опитам да постигна това, за което се борих по друг начин, отвътре, защото варненци не заслужаваме да ни игнорират и да не се съобразяват с мнението ни.

– Вие сте известна във Варна като един от най-силните критици на сегашното управление на Иван Портних, както и на предшестващото го такова на Кирил Йорданов. Как Вие г-жо Николова, ще управлявате Варна по-добре от горепосочените господа?

  • Първият ми приоритет е прозрачност и електронно управление на общината. В момента в сайта на община Варна не можете да откриете нищо с търсачка. Не се качват документи или умишлено се качват много по-късно. Варненци не знаят как се разходват средствата, защо и по какви критерии е избрана фирмата за сметосъбиране например? Ние плащаме една доста висока цена на въпросната фирма, средно за страната, а Варна е потънала в боклук. Варненци трябва да имат достъп до всички договори на общината с изпълнители, да могат да се снабдяват с нужните им документи по електронен път, да се намали административната тежест за инвеститори (по-малко и бързо издавани документи), да се подобри комуникацията с гражданите с истински обществени обсъждания и електронни обществени допитвания.

Всяка обществена поръчка ще се качва на сайта на общината, а няма да се взема решение на тъмно. Електронното управление пресича корупционни практики.Така ние ще имаме възможност да използваме бюджета на общината рационално, а не да плащаме много по-скъпо за едни и същи дейности. Ще има пари за ремонт на малките улици и тротоари. С прозрачност и без корупция ние много по-лесно ще привлечем инвеститори, които в града изобщо липсват. Както се изрази сегашният ни главен архитект :“Варна е просто една спалня“, тук се строят само жилища, но не и фабрики. И това е признание от досегашната власт, че всъщност се е провалила по отношение на инвестициите, а град като Шумен, който е по-малък и най-близо до нас, вече има индустриална зона.

Вторият приоритет, който искам да засегна, защото е много важен, е чистотата. Само ще го маркирам.Трябва да освободим всичките си сетива от агресивната среда, на която сме подложени в момента, а именно: препълнени кофи за смет, мръсен въздух, огромен шум. Категорично трябва да се мисли първо за здравето на варненци, а след това за удобството. Мерки: кофите за отпадъци да бъдат такива, че да позволяват само използването им по предназначение, без възможност за разпиляването на боклук от животни и хора. Гларусите да се върнат да живеят до морето, а не с нас. Мерките срещу мръсния въздух са свързани с намаляване на трафика в невралгичните точки на града.Това може да стане с ефективен градски транспорт, а Варна няма такъв в момента. Както и с безплатен такъв, проучваме опита в Талин (Естония), където има безплатен градски транспорт за жителите на естонската столица. Шумът може да бъде преодолян отново с намаляване на трафика, но и с озеленяване (зелени стени), вертикално озеленяване на местата, които са най-шумни. Тоест покрай големи булеварди – високи храсти. Може да се използват оградите на детските градини и училища. Хем ще е красиво, хем ще е полезно.

– Кои ще са първите три неща, с които ще се заемете незабавно, ако бъдете избрана за кмет на морската ни столица?

  • Електронно управление, подобряване на градската среда – сметосъбиране, паркиране, подобряване на инфраструктурата на малките улици, пешеходна инфраструктура.

– Вярвате ли, че варненци искат и са готови да изберат нещо различно от обичайното, тоест от статуквото?

  • Вярвам, че на варненци им е омръзнало да ги лъжат. Не вярвам да им се иска отново да останат със сегашната администрация, която ги игнорира и не ги уважава, със същите общински съветници, които изгониха майка на дете с увреждане от сесия на Общински съвет. Надявам се, че варненци ще избират умно и с поглед в бъдещето.

– През този месец октомври има и друго много важно събитие за страната ни, освен местните избори. Изборът на нов главен прокурор. От публикациите Ви в социалните мрежи личи, че сте твърд противник на това прокурор Иван Гешев да бъде новият главен прокурор на България. Бихте ли аргументирали тази си позиция в качеството Ви на практикуващ адвокат, а също така и от чисто гражданска гледна точка?

  • Изненада ме решението на Висшия съдебен съвет да извърши назначението, защото по същество това не е избор, на Иван Гешев на 24 октомври. Това е 3 дни преди изборите. Смятам, че няма да го направят, защото ще взривят страната с подобен ход. Предполагам, че няма да изберат г-н Гешев, защото вече и на децата стана ясно, че той нито е подходящ за главен прокурор, нито се представи като подходящ на обществото. Няма юрист, който да каже, че не зачита разделението на властите. Това се набива в главата на всеки, който е записал право, от първия миг. Още Аристотел е писал за “смесено управление“, а Монтескьо развива теорията за разделение на властите, която е в основата на демокрацията.

Г-н Гешев е следствието, не е причината. Проблемът е в начина, по който е структурирана прокуратурата и порочността на номинациите, които в структура с пирамидален тип подчинение – няма как да произведат демокрация. Само независими прокурори могат да предложат независим от задкулисието човек за главен прокурор. Налагането на кандидатурата на г-н Гешев и подкрепата от всякакви организации вече е като виц във Фейсбук, защото е особено смешно да се връщаме към тоталитарни практики, но пък е закономерно, защото нашата прокуратура е с тоталитарна структура 30 години след като България уж е демократична държава. Българите трябва да проумеят, че не съдът е виновен за липсата на осъдени политици, а прокуратурата, която не желае да повдига и поддържа годно да издържи в съда обвинение, нито събира нужните доказателства, когато все пак е повдигнала някакво обвинение.

Ако на някого трябва да са гневни гражданите, то това е прокуратурата. Правилата за избор на главен прокурор – номинации и избор са изкривени през призмата на задкулисието. Прокурорската колегия има възможност да издигне 3-ма кандидати максимум, но тя единодушно издигна само един. Веднага ми изплува асоциацията с ръководната роля на партията и единодушието (овчедушието), което цареше по време на тази роля. Прокурорите трябва да намерят гръбнака си и да се изправят срещу смазващата ги власт на единоначалието. Някой трябва да изкрещи, че царят е гол! Реформа в прокуратурата!

Варна / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Захариева: България иска конструктивно сътрудничество с Русия

България е заинтересована от равноправен и взаимноизгоден диалог с Русия. Това заяви в интервю за ...

Д-р Койчев: Манолова не се бори за кмет на София, а за председател на БСП

Д-р. д.м.н. Антон Койчев е роден на 27 ноември 1965г. През 1991г. завършва медицина в ...

ЕК: Ще отговорим на удара на Тръмп

След влизането в сила днес на американските митнически санкции срещу европейски стоки на стойност 7,5 ...

Димитър Карбов: Варна ще се развива успешно, когато изгради индустриална зона

„Целите ни в управлението на града за нас са кауза, амбиция и визия за бъдещето ...

Борисов гневен: Аз съм виновен, така ли?!

За мен е било груба грешка приемането на България в Европейския съюз с Механизъм за ...

Паулиньо от Левски: В България няма расизъм!

Футболистът на Левски Марселиньо коментира расисткия скандал в българския футбол след евроквалификацията между България и ...