Home » Мнения » Адв. Петър Славов пред ФАКТИ: При машинното гласуване няма 20 лева, 50 лева..

Адв. Петър Славов пред ФАКТИ: При машинното гласуване няма 20 лева, 50 лева..

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо властта и някой партии не искат машинно гласуване? Какви са предимствата му пред хартиения вариант и ще наложи ли вето президентът над премахването на машинното гласуване за местни и парламентарни избори? По тези и още въпроси от ФАКТИ разговаряхме с адвокат Петър Славов, който е бивш народен представител.

– Какво и защо се наложи депутатите да отменят машинното гласуване за местни и парламентарни избори? Отговорът на адвокат Петър Славов:

  • То беше отменено за втори път машинното гласуване. Ако си спомняте в началото на тази година по инициатива горе-долу на същите депутати, от същите парламентарни групи, съществуващото към онзи момент в Изборния кодекс машинно гласуване във всички изборни секции беше променено по начина, по който го виждаме сега. Тоест на последните избори в 3000 секции, на есен по време на местните избори трябваше да бъдат в 6000 секции и след това навсякъде. Както обаче разбираме и както вчера станахме свидетели на тези грозни сцени с абсолютно измислени и изфабрикувани аргументи, машинното гласуване за втори път практически беше отменено. По време на дебата, който аз внимателно слушах, един депутат от така наречените “патриоти“ излезе и директно каза, че всъщност те щели да предложат изцяло да бъде отменено машинното гласуване, тоест не само да го няма на парламентарни и местни избори, а да отпадне, и за президентски, и за европейски избори, както уж го запазваха. С това горе-долу нещата станаха пределно ясни към какво се върви.

Мисля, че основният въпрос, който хората трябва да си зададат е “защо“? Защото до голяма степен мисля, че не е нужно да преповтаряме и да обясняваме, че не е вярно това за цената, което обясняваха колко било скъпо. Очевидно, когато наемаш една машина на нейната себестойност – няма как да не ти е скъпо. Ако я купиш и я ползваш 10 години, например в 10 вида избори, съвсем друга ще е цената, даже нищо чудно да излезе и по-евтино, отколкото е хартиеното гласуване с всичките копирни машини, които купуват за него, тонери, консумативи и така нататък, за да се сменят след това протоколите.

Също така мисля, че вече всички разбраха, че при машината няма 20 лева, 50 лева, купуване на гласове, разнасяне на чували с бюлетини, изчезнали чували, разпилени бюлетини по земята и нечетливи протоколи. Всичко точно и ясно се отчита, съответно се генерира един машинен протокол накрая, където всяка една преференция е написана, всеки един вот е написан. Не може някой, в някоя си секционна избирателна комисия да вземе тези данни и да ги препише невярно, или да ги надраска върху машинния протокол, или нещо друго да сътвори и по този начин да ощети хората.

– Защо народните представители не искат да улеснят избирателите? Защо не искат да улеснят българите в чужбина с въвеждането на електронно или по пощата гласуване?

  • Той отговорът горе-долу сам излиза. Очевидно не се търси тези хора да участват в изборния процес, да бъдат привлечени активните хора, които решават бъдещето на нацията и въобще на избори решават съдбините на народа, както се казва, а предпочитат изборите да се провеждат в едни 25-30% максимум от имащите право на глас, като включително в този процент влизат и многото мъртви души, които много добре знаем, че при машините няма как някой да дойде да ви се разпише и да гласува за вас в избирателния списък. Докато при хартиеното гласуване, особено в по-малки секции, в градове, където хората ги е страх от едни или други местни олигарси и феодали, там това много често се случва. За мен това е отговорът.

Целенасочено за съжаление това управление търси възможност да изключи от изборния процес всичките хора, които са активни, успели, предприемчиви, но преди всичко активни, вълнуващи се от това, какво се случва с българската нация и въобще с България. Хора, които биха искали наистина да участват в изборния процес, независимо, че част от тях са зад граница, пътуват, работят и нямат възможност да пропътуват хиляди километри за да стигнат физически до някаква секция някъде или да чакат часове на опашката на друго място, като много лесно биха могли, ако имаше електронно гласуване, както го въведохме, така нареченото гласуване от компютъра вкъщи, да го направят по този начин и техният глас да бъде зачетен. Това мнозинство обаче, в началото на годината отмени и така нареченото дистанционно, електронно гласуване. Законопроектът, който с колегите от “Демократична България“ им го дадохме още миналата година, буквално готов за гласуване законопроект, с който да се въведе гласуване по пощата, най-вероятно отлежава в най-дълбокото чекмедже и в най-тъмната стаичка на парламента. Правят се, че въобще го няма.

– Защо няма гражданска активност по тези въпроси, които би трябвало да касаят цялото ни общество?

  • До голяма степен го отдавам и на това, че все пак започна отпускарският сезон и в момента хората, може би част от тях се опитват да си починат от всичките други несгоди на ежедневието, с които трябва да се справят. От последните дни се сетете за този теч от НАП и преди това сринатият Търговски регистър, както и какво ли още не. Постоянните ходения по мъките, то не беше КАТ, то не знам какво още. С гражданите това управление се отнася по един изключително неуважителен начин. По-скоро на това го отдавам, защото много добре си спомням реакцията на хората, когато посегнаха на преференцията. Ние реагирахме, призовахме гражданското общество за активност, такава последва и както видяхме това нещо бяха принудени да го върнат.

Не можаха да премахнат преференциалното гласуване, колкото и да им се искаше на същите тези, които в момента ни управляват. Ще ви кажа нещо, което мисля е интересно, то донякъде може и в графата забавно да се отнесе. Мисля, че малко прибързват с радостта си, че са успели този път да ликвидират машинното гласуване управляващите, защото по всичко изглежда, че ще има вето. Предвид, че това вето най-вероятно ще бъде наложено към края на месеца, когато изтича парламентарната сесия, много ми е любопитно тези народни представители, известни със слабостта си към ваканцуването, как август месец ще се събират тук един по един от най-различни дестинации, на които са си планирали да ваканцуват. Да съберат нужния кворум, че и мнозинство от 121 гласа този път, за да могат да го преодолеят евентуалното президентско вето, което по всичко изглежда ще бъде наложено върху безобразните им действия.

– За случая с теча на данни от НАП и изказването на финансовия министър Горанов, че ако в НАП нямат електронни услуги, то не би могло да има изтичане данни. Измества ли се фокусът от същинския проблем с такива изказвания? Могат ли да се направят паралели между машините за гласуване и системата на НАП?

  • За да приключим темата с машинното гласуване и да преминем към този безобразен скандал с теча от НАП, ще ви кажа пак нещо в графата лeко хумористично. След като като наговориха куп глупости вчера в парламента част от народните представители, включително един от тях ни обясняваше как щял да влезе някой в тъмната стаичка и с една флашка щял да хакне системата на машинното гласуване, кеф ти било да спечели този изборите, кеф ти било онзи да спечели. Това показва една тотална некомпетентност и непознаване на това какво значи една система да работи в затворена среда, без да има връзка с Интернет. Тотално непознаване, че самите машинни терминали. На тях не прелива от отвори за флашки, където някой да дойде да си пъхне флашката и както се изрази този народен представител “да хакнел системата“.

Да не говорим, че няма тъмна стаичка при машините, а има само един параван, който ограничава да се види как гласувате и на практика се вижда лицето на човека. Пределно ясно ще е, ако той тръгне там да прави нещо недопустимо от типа на това да закача някакви външни устройства или да снима с телефона вота си. Най-ироничното в цялата работа беше, че накрая като тръгнаха да гласуват отмяната на това нещо, самите пултове, с които гласуват народните представители и които са вид машинно гласуване, част от тях не можаха с тях да се оправят и да гласуват за отмяната на машинния вот в изборната секция.

Само от това най-малкото, както е модерно да се казва, да им “светне синята лампичка“, че ти в Народното събрание, за да не броиш като гламав на всяко гласуване 240 човека, кой вдигнал ръка, кой не вдигнал, както беше в зората на демокрацията, с тези пултове, които са наредени пред всяка една банка, бързо и точно се гласува и нещата излизат на монитора, който е над главата, встрани от председателстващия заседанието. Не съм чул някой да се усъмни в отчитането на тези гласове. Или някой пък да е твърдял, че са били хакнати, защото и там отдолу под банката, някой може да закачи някакво устройство. Не съм чул някой да се усъмнява в това, но пък за другото са големи специалисти. Чухте ги какви безумни примери дадоха с кафе машината по коридора на парламента, която не върнала ресто. Допускам, че на машината с големи букви е написано “машината не връща ресто, моля пуснете точни пари“, но защо да се чете, като може да се говорят глупости.

За съжаление това мнозинство може да си приеме всяка една глупост, но аз все пак се надявам наистина и бих дал примера със съседна Турция. Видяхте при една изключително трудна ситуация там и отмяната на изборните резултати за нов кмет на Истанбул първоначално, с действията на тамошната Централна избирателна комисия наистина чашата преля, хората се отказаха от отпуски, от почивки, от пътувания, само и само да са на датата следващото провеждане на изборите в Истанбул и да гласуват за подкрепяния от тях кандидат на опозицията. Видяхте той с каква унищожителна преднина спечели втория тур. Бих им казал на нашите управляващи, че всичко им се трупа полека лека на сметката и народът, както има една популярна приказка, “забавя, но не забравя“. Ще видим накрая кой как ще плати сметката и кога ще му излезе краят.

С НАП скандалът е грандиозен и е много тъжно, че вместо да се излезе и да се поеме отговорност, включително и политическа за подобно нещо, говорят се пак някакви абсурдни неща от типа, че ако нямало електронни услуги, нямало да има и проблем, с което наистина някои наши управници ни връщат в каменната ера. Започвам да се чудя, сметала и пишещи машини ли ще раздадат на служителите на НАП и въобще на администрацията? Какво се случи с тези над 2 млрд. лева похарчени за електронното управление? Възниква въпросът къде са и дали тях не ги сполетя същата съдба, същата участ, като на онези 3 млрд. закопани в гьола на “Белене“. Тоест парите ги няма и почти нищо реално не е свършено. Специалистите казват, че начинът, по който е източена информацията от сървъра на НАП. тя не е точена в рамките секунди, точена е очевидно доста дълъг период. Оказва се, че се работи с едни остарели платформи, с остарели форми на защита, като едва ли не един компютърен специалист с познания горе-долу за 11 клас, е можел на практика да направи това нещо, ако пожелае.

Доста сериозно трябва да се замислят всичките отговорни по веригата, като се започне от Държавна агенция “Електронно управление, ресорният вицепремиер и всички, които имат отношение към процеса. Те трябва дадат отчет какво са свършили и как тези проблеми наистина ще бъдат преодолени, защото след Търговския регистър нищо не се учи явно. Поуки не бяха извадени. Дойдоха електронните винетки и пак същата каша и бъркотия в началото на годината. После тол системата я отложиха за незнайно кога и незнайно как ще работи изобщо тази система. Сега това с НАП е за капак.

Това е една абсолютна неспособност ние да бъдем управлявани като модерна държава, член на Европейския съюз, намираме се и в XXI век. Същото за съжаление се отнася и за начина на провеждане на изборите. С хартиени бюлетини, с чертички, с пръчици там, седят, броят едни хора едни преференции, драскат, мажат, преписват, пак драскат и накрая да не говорим за хилядите нарушения, които след това лъсват, както и стотиците хиляди недействителни бюлетини, които са едни загубени гласове на нашите съграждани.

– Имат съмнение в качеството и годността на машините, но не се съмняват в морала на хората?

  • Моралът на някои хора сме го виждали. Заснети със скрити камери на определени места, как подменят бюлетини, как драскат върху бюлетини, тоест как на практика извършват престъпление срещу избирателните права на гражданите. Това не искат да го коментират, а пък другото, което се разбра е, че всъщност грешки на машините – няма. Има грешки при преписването на протоколите от тези машини в общия протокол на секционните избирателни комисии. Всеки нормален човек тук би се запитал: “Защо е необходимо въобще това нещо да го прави секционната комисия и да го преписва“? Не може ли да си напише протокола за хартиеното гласуване, да го обедини с разпечатания от машината протокол за машинното и съответно това да бъде предадено в съответната районна комисия. Ако трябва да бъде въвеждано механично, ако не с флашката да бъде пренесена информацията от машините, но тези въпроси предпочитат да не ги задават и да ни баламосват с няколко опорни точки, които очевидно не издържат. Ще следим процеса и смятам, че август месец на някои хора ще им се наложи да си прекратяват отдавна планираните ваканции заради собствената им глупост.
София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Откриха гигантска дупка в земната повърхност, предстои нещо страшно

Силно земетресение от 5,4 по скалата на Рихтер бе регистрирано край бреговете на щата Орегон ...

Опасни звуци, издавани от колата

Времената, когато водачите на слух определяха повредата в техния автомобил отминаха безвъзвратно. Днес автомобилите са ...

Нови дарения във Варна от кампания с капачки

Сдружение „Аз Вярвам и Помагам” направи нови дарения със събрани средства от предадени пластмасови капачки ...

В Русия расте търсенето на употребявани дизели

Продажбите на употребявани автомобили с дизелов двигател в Русия през тази година са се увеличили ...

Спряха влаковете между Калотина и Димитровград, има изтичане на газ

Преустановено е движението на влакове между гарите Калотина Запад и Димитровград (ЖС), научи ФАКТИ. Причината ...

Край на черните дни за тези зодии!

През остатъка от месец август представителите на определени зодиакални знаци ще се радват на нов ...