Home » Свят » Адът идва: в Европа започна седмица на рекордна жега

Адът идва: в Европа започна седмица на рекордна жега

Властите призоваха децата и възрастните хора да останат на закрито и издадоха сериозни предупреждения срещу дехидратация и топлинен удар, тъй като безпрецедентната седмична топлинна вълна завладя цяла Европа.

Метеоролозите твърдят, че температурите ще достигнат или дори надвишат 40 градуса от Испания до Швейцария, тъй като горещият въздух е засмукан от Сахара чрез комбинация от буря, преминаваща Атлантическия океан, в комбинация с високо налягане над Централна Европа.

Високата влажност означава, че температурите ще се почувстват като 47 градуса по Целзий, предупреждават експерти. „Адът идва“, пише ТВ метеорологът Силвия Лаплана в Испания, където AEMET прогнозира температурите от 42 градуса до четвъртък в долините Ебро, Тежу, Гуадиана и Гуадалкивир и предупреждава за „изключителен риск“ от горски пожари.

Във Франция чиновниците в Париж създадоха „прохладни стаи“ в общинските сгради, откриха басейни за късно нощно плуване и инсталираха допълнителни фонтани за пиене на вода, тъй като температурите в столицата вече достигнаха 34 градуса в понеделник и се очаква да се повишат още по-късно през седмицата.

„Аз съм притеснен за хората, които подценяват това, които продължават да се упражняват както обикновено или стоят на слънце“, каза министърът на здравеопазването Анес Бузин. „Това засяга всички ни, никой не е супермен, когато става дума за справяне с екстремната топлина, която ще видим в четвъртък и петък“, каза тя на специална пресконференция.

Еманюел Демайол от френската метеорологична служба заяви, че топлинната вълна е безпрецедентна, „тъй като е толкова рано през юни – такава не сме виждали от 1947 година“. Нощните температури е малко вероятно да паднат под 20 градуса, предупреждава метеорологът.

Училищните изпити бяха отложени за следващата седмица, благотворителните организации раздават вода на бездомните хора, а продажбите на напитки сред феновете се увеличиха четирикратно. Най-смъртоносната вълна във Франция беше отчетена през август 2003 г., когато почти 15 000 възрастни хора починаха въпреки повишените мерки в лечебните заведения.

В Италия „най-интензивната топлинна вълна за едно десетилетие“ е в ход, а болниците се подготвят да се справят с вълна от заболявания, свързани с топлината. Здравното министерство, което включи на терен и военни лекари, може да има необходимост от още по-спешни мерки за противодействие на недостига на медици.

Най-високи стойности от 37 до 40 градуса са прогнозирани на север и в центъра, включително в Рим, Флоренция, Болоня, Милано и Торино, а няколко италиански града очакват да поставят нови рекорди за най-високите температури през юни.

Властите в столицата Рим вече предупредиха за рисковете за здравето от несъбраните боклуци, натрупани по улиците на Вечния град, а осем туристи – включително един британец – бяха глобени с по 450 евро за охлаждане във фонтаните на града.

Сабине Крюгер от Германската държавна метеорологична служба (DWD) заяви, че рекордът от 38.2 градуса през юни, поставен във Франкфурт през 1947 г., вероятно ще бъде победен до средата или в края на тази седмица. Прогнозата е температурата във Франкфурт да достигне 39 или дори 40 градуса до сряда, а за столицата Берлин се прогнозират „само“ 37 по Целзий.

DWD в понеделник предупреди гражданите да вземат допълнителни предпазни мерки с оглед на екстремната топлина и високата ултравиолетова радиация през следващите дни: „Избягвайте да оставате на открито за дълги периоди от 11.00 до 15.00 часа. Стоенето на сянка е повече от препоръчително. Групите за защита на животните също предупредиха собствениците на домашни любимци да избягват да оставят кучетата или котките без надзор.

Топлинната вълна идва след бурите и рекордните валежи, които причиниха сериозни проблеми в някои части на Бавария през последния уикенд. Мюнхенската пожарна бригада беше викана по тревога 50 пъти, а от полетите към и от летището на града спряха в събота вечер.

В Швейцария MeteoSwiss издаде трета степен на опасност за „тежка опасност“ за няколко части на страната, предупреждавайки за температури, които ще достигнат 37 или дори 39 градуса на някои места от вторник до четвъртък. Няколко рекорда на всички времена вероятно ще бъдат записани.

Дори Скандинавия изглежда едва ли ще бъде пощадена. Части от Южна Дания и Швеция очакват температури до 30 градуса, а към края на седмицата те ще достигнат до напълно нетипичните за Скандинавския полуостров 35 градуса, предупреди датският телевизионен оператор TV2

Дългосрочните прогнози показват, че летните температури през юли и август се очаква да бъдат по-високи от нормалните тази година. Съпоставяйки ги с тези от 2018 г., Европейската агенция за околна среда твърди, че ни очаква една от трите най-топли години в историята на Стария континент.

Учените твърдят, че миналогодишната топлинна вълна, която доведе до увеличаване на смъртността, драматичен спад в добивите, затваряне на атомни електроцентрали и горски пожари в Арктическия кръг, е свързана с извънредната ситуация с климата.

Метеоролозите предупреждават, че такива топлинни вълни вероятно ще станат по-чести. Това вероятно ще се случи дори ако страните успеят да изпълнят ангажиментите си да ограничат увеличаването на глобалната температура като част от климатичното споразумение в Париж през 2015 г. ЕС обеща да намали въглеродните емисии с до 40% под нивата от 1990 г. до 2030 г.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Д-р Енчев се кълне: Не съм любовник на…

Магьосникът със скалпел д-р Ангел Енчев избухна срещу появилите се слухове, че е любовник на ...

Мъж на раждане

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Варна ...

Стачка блокира френските железници

Железопътният трафик във Франция се очаква да бъде силно нарушен и днес, през първия ден ...

Илиан Василев: Това не е военен министър, а циркаджия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Това ...

Сър Чърчил, „честита баня” и немита Западна Европа

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. През ...

Защо е опасно да се кара с балон на гумата (ВИДЕО)

Едно интересно видео, публикувано от руските блогъри от „Гараж 54“ ни показва нагледно защо не ...