Home » България » АБВ: Управляващите отлагат катастрофата в енергетиката

АБВ: Управляващите отлагат катастрофата в енергетиката

От АБВ имат опасения по отношение на енергийния сектор. Цените на борсата на електроенергия в България са най-ниските, затова и страната ни е износител. Проблемът е в нарушеното равновесие между дългосрочните и краткосрочните договори. Това заяви на пресконференция зам.-председателят на партията Любомира Ганчева.

В момента съотношението от 80 на 20 е променено на 56%:44%. Борсата не спазва правилата, които сама е създала, от АБВ обаче са притеснени, че за едни правилата важат, а за други не.

„Енерджи Пауър“ ЕООД е натрупал непогасени задължения в размер на 7,5 милиона лева към борсовия оператор. През септември миналата година БНЕБ издава 31 фактури към „Енерджи Пауър“ ЕООД за закупена енергия. Те обаче не са платени , въпреки че според бордовите правила срокът за плащане е денят следващ този на издаването на фактурите. По-късно компанията подава молба за откриване по несъстоятелност.

От АБВ алармират, че БНЕБ не може да гарантира сигурност и прозрачност на останалите участници на пазара, тъй като не да предприети действия, за да намалят щетите.

Предложенията на управляващите и експертите от енергийната борса няма да решат проблема с борсата, а ще доведат до увеличение на цените.Регионалната борса ще намали пиковете на сцената, но дългосрочно цената на електроенергия у нас ще се повиши и вече България няма да е с най-ниската цена за електроенергия, са опасенията на партията.

Преди година АБВ настоя Петър Илиев, тогавашния шеф на Българския енергиен холдинг да бъде уволнен поради неспособността да управлява процесите от гледна точка на интересите на държавата и на потребителите.

Цяла година беше нужна на министър Теменужка Петкова да осъзнае проблема, след като се натрупаха маса проблеми, коментира председателят на АБВ Румен Петков.

Днешната ситуация в енергетиката е нестабилна и вместо да се управлява, се отлага огромна катастрофа, подчертаха от партията.

Според АБВ приключва една ера на сигурност. Причината за това е ,че от 2 август САЩ и Русия спират да изпълняват договора, сложил край на Студената война – Договор за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО).

Прекратяването на договора на практика означава възможност отново да се произвеждат, разполагат, тестват и използват в бъдеще балистични и наземни ракети, отбеляза председателят на АБВ -Младежи Пламена Заячка.

По думите ѝ към момента не се водят преговори за подновяване на друг договор – този от 2010 година, който ограничава броя на стратегическите настъпателни оръжия и изтича след две години.

Затова от партията настояват българското правителство да инициира приемане на общи позиции в рамките на НАТО и ЕС за преосмисляне на системата за европейска сигурност, както и управляващите да декларират, че България няма да приема ракетни установки, подчерта Пламена Заячка.

Според нея „ако не говорим за мир днес, утре ще се наложи да станем пацифисти“.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Мъж блъсна с кола свой съсед, след това го смазаха от бой

Пловдивчанин бе осъден на пет месеца условно с пет години изпитателен срок след бой с ...

Хубчев: Нещо ме притеснява…

Наставникът на Левски Петър Хубчев даде мнението си след победата с 3:0 над Черно море. ...

Червеното прасе на Mercedes

Франкфурт, Германия. Екип на mobile.bg от мястото на събитието. В една от залите на панаирния ...

Пожар изпепели вятърната мелница в Белинци

Пожар e изпепелил вятърната мелница в исперихското село Белинци, съобщиха от Областната дирекция на МВР. ...

Русия разположи ракети С-400 на ключово място. Вижте къде

Руските въоръжени сили разположиха зенитно-ракетни комплекси С-400 „Триумф“ в архипелага Нова земя в Северния ледовит ...

Бивш играч на Арсенал нарита съперник (ВИДЕО)

Футболистът на Арсенал Мохамед Елнени, който играе под наем в турския Бешикташ, избухна по изключително ...