Home » Свят » 69% от източногерманците живеят по-добре сега

69% от източногерманците живеят по-добре сега

Почти 30 години след падането на Берлинската стена 69 процента от жителите на бившата комунистическа Източна Германия заявяват, че в личен план са спечелили от обединението на страната. Това сочи публикувано социологическо проучване, цитирано от DPA.

В изследването, проведено от института Форса, само 9 процента от запитаните казват, че след падането на стената личното им положение се е влошило, а за 18 процента „нещата изобщо не са се променили“. От Форса са интервюирали 1500 души на възраст над 45 години. Анкетираните между 55 и 60 години, които са само със средно образование и с ниски доходи, е по-вероятно да са на мнение, че ситуацията за тях сега е по-лоша, отколкото по времето на Германската демократична република (ГДР).

От хората в тези групи 27 процента заявяват, че доходите и пенсиите им са по-ниски, отколкото в ГДР. От тези, които отговарят, че след обединението животът им не се е подобрил, 30 процента са посочили, че ще гласуват за крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“.

В тази група 21 процента отговарят, че са обезпокоени за бъдещето си, а 17 процента са посочили, че усещат „загуба на междуличностни отношения“. Те заявяват, че в ГДР не е имало толкова егоизъм и завист. 10 процента от тези, които отговарят, че животът им сега е по-лош, отколкото в Източна Германия, посочват, че според тях политиците „са точно толкова корумпирани, колкото и в ГДР“, а според 4 на сто в днешна Германия има „прекалено много чужденци и имигранти“.

Германия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

САЩ гарантират изтеглянето на кюрдите

САЩ са дали гаранции за изтеглянето на кюрдските отряди от Северна Сирия. Това заяви американският ...

Децата на Черноочене отличници по „Книжовен турски език”

След обявяване на резултатите стана ясно, че на проведения през месец април тази година в ...

Повдигнаха обвинение на кмета на Несебър

Специализираната прокуратура повдигна тази нощ обвинения на независимия кандидат-кмет на Несебър Николай Димитров и още ...

САЩ не изпълниха задълженията към Турция

САЩ не изпълниха изцяло своите ангажименти към Турция в споразумението за сирийската страна. Това заяви ...

Левски инвестира над 1,5 млн. в базата

Ръководството на Левски продължава да следва амбициозната си програма за подобряване на материалната база и ...

Започнаха арестите на кандидати за кметове и съветници в Несебър

Около 22:30 часа тази нощ започнаха арестите на трима кандидати за общински съветници и двама ...