Home » Здраве » 6 причини защо трябва да пропуснете закуската
6 причини защо трябва да пропуснете закуската
6 причини защо трябва да пропуснете закуската

6 причини защо трябва да пропуснете закуската

В реклами, телевизионни предавания и филми постоянно ни показват картини на щастливи семейства, които закусват със сухи зърнени храни, овесена каша или хрупкави препечени филийки. Освен това на всяка крачка ни се натяква ползата от закуската. Все едно е нещо, без което не можем да живеем. Вярно ли е обаче това?

Всъщност има доста ползи от пропусната закуска за тялото.

Правилната закуска за отслабване
Хранителните специалисти и учените отдавна говорят за ползите от периодичното гладуване. Пропуснатата закуска е един от начините да си направите малка гладна стачка, абсолютно безболезнена за тялото. Заедно със съня, получаваме 12-16 часа без хранене, което не се чувства толкова много.

Такъв кратък период на глад ще започне производството на хормона кортизол. Вярва се, че това е хормон на стреса, но също така е отговорен за ежедневните ни ритми и събуждане. Кортизолът помага на тялото да обработва мазнините и глюкозата, за да получи необходимата енергия. Когато кортизолът и инсулинът са на върха едновременно (след обилна закуска на въглехидрати), ефектът от изгарянето на мазнините се неутрализира.

И това е само едно от предимствата!

ПОЛЗИ ОТ ПРОПУСНАТА ЗАКУСКА:

Мозъкът ще работи по-добре
Смята се, че без храна сутрин човек няма да може да се концентрира и психическата му активност ще се забави. Това обаче не е така: гладът увеличава остротата на ума и ускорява реакцията. Пропускаки овесената каша за закуска, не се осъждате на летаргия, а принуждавате мозъка да се събуди и да реагира по-ефективно.

По-лесно е да се спазва диета
Пропуснатата закуска помага да отслабнете, тъй като също улеснява провеждането на диета. Това е от значение за тези, които броят калориите. Ако имате 2 000 калории и три хранения на ваше разположение, това означава, че ще имате 666 калории на хранене. Съгласете се, тази цифра не е голяма. Ето защо има голям шанс, че между храненията ще искате да имате лека закуска.
Ако откажете закуска, ще имате две ястия, но за 1000 калории. Така че ще бъдете сити и няма да имате желание за бисквитки или друга закуска между обяда и вечерята. Заслужава си да усетите сутринта глад.

Усещането за глад ще изчезне
Всъщност гладът на сутринта е заслуга на хормоните. Има хормон грелин, който регулира честотата на приема на храна. Той ни дава сигнал за глад, когато сме свикнали да ядем. Ако свикнете без закуска, ще престанете да се чувствате гладни сутрин. Това е просто въпрос на навик.

Нивата на холестерола ще паднат
Холестеролът е основният враг на нашето здраве. Мазната храна повишава нивото на липидите в кръвта, което води до риск от сърдечно-съдово заболяване. Периодичното гладуване помага да се предотврати това, като се реорганизират принципите на използване на мазнините в тялото. Пропусканата закуска ще увеличи консумацията на мастни клетки, което ще ги направи основен източник на енергия и ще замени глюкозата. Като пропускате закуската, подобрявате здравето си. Нивото на холестерола е по-ниско, което означава, че предотвратявате развитието на много заболявания.

Вие си осигурявате младост
Периодичното гладуване ви позволява да поддържате младежки вид в продължение на много години. Факт е, че с напредването на възрастта, тялото започва да синтезира растежен хормон по-малко, така че мускулната маса се свива, и костите стават крехки. При пропускане на закуската ще се подобри естествения хормон на растежа, което означава, че вие ще бъдете здрави и във форма в напреднала възраст.
здравето

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар