Home » Lifestyle » 6 полезни навика, които ще ви превърнат в нов човек
6 полезни навика, които ще ви превърнат в нов човек
6 полезни навика, които ще ви превърнат в нов човек

6 полезни навика, които ще ви превърнат в нов човек

Сигурно ви се е случвало (и не само по празници и преди рождения ви ден) да си кажете “От утре ставам нов човек!”. Но след броени дни установявате, че нещо не се получава.

Всъщност, за да постигнете положителен резултат, не са нужни толкова много усилия. Достатъчно е да промените само няколко от вредните си навици, като ги замените с други – полезни за здравето.

1. С четка за зъби срещу… депресията

Ако сте свикнали да правите повечето неща с дясната си ръка, опитвайте се да използвате по-често и лявата (или обратното). По време на тези непривични действия в мозъка се изработва неврофакторът BDNF, който е особено полезен при стрес и депресия.

Конкретен съвет: Опитвайте се всеки ден да си миете зъбите с другата ръка. Това елементарно действие ще подобри настроението и паметта ви, обещават учени.

2. Една ябълка вместо сок

Доказано е, че чаша ябълков сок преди хранене ни помага да ядем по-малко. Но още по-добре изяждайте по една ябълка. Така ще приемете по-малко калории (в една чаша сок има поне 3 ябълки), но пък ще се почувствате по-сити – в плода има повече целулоза.

Конкретен съвет: Ако изяждате по една ябълка преди закуска, обяд и вечеря, ще приемате дневно с около 500 калории по-малко.

3. Жената – живот според… цикъла

Любопитно изследване, проведено в Университета на Пенсилвания показва, че жената е най-продуктивна в работата през дните преди овулацията, т.е. около 10 дни след менструацията. Именно тогава е пикът на половите хормони в кръвта. Американските учени смятат, че естрогените правят човек по-креативен, а тестостеронът ни добавя решителност.

Конкретен съвет: Използвайте умело тези десетина дни. Когато идеите преливат в главата ни, а тестостеронът ни дава смелостта да ги изразим, имаме реален шанс да свършим доста работа, и то добре. Но не бива и да се форсират нещата – съществува вероятност заради хормоните да се вземат прибързани решения.

4. Да дъвчем и… мислим

Много гастроентеролози отричат ползата от дъвката, но според статия в списание Neuroscience Letters, движенията при дъвченето активизират работата на тези области от мозъка, които отговарят за концентрацията и паметта.

Конкретен съвет: Винаги имайте под ръка дъвка – дори да не ви помогне да се концентрирате, най-малкото ще почисти зъбите ви след хранене.

5. Не турско, а от машина

Турското кафе, според мнозина, е по-вкусно и ароматно. Но е доказано, че то съдържа повече мазнини, които повишават нивото на “лошия” холестерол. Кафето, приготвено в кафе машина с хартиен филър, е много по-безвредно от тази гледна точка.

Конкретен съвет: Купете си машина за шварц кафе – не само сутрин ще правите по-бързо кафето, но и ще предпазите кръвоносните си съдове от натрупване на плаки.

6. Да тренираме с… музика

Безспорно е много по-приятно да се тренира на някакъв музикален фон. Но не всяка музика е подходяща, уточняват английски физиолози, посветили цяло изследване на влиянието на различните мелодии върху сърдечната дейност. Според тях изборът трябва да бъде индивидуален и да е съобразен със сърдечния ритъм в покой.

Конкретен съвет: Можете да си изберете мелодия, ориентирайки се по следните цифри:
– за йога и медитация е идеален ритъмът от 50-70 удара /минута – например Yesterday на Битълс.
– за дългата разходка помага музиката с ритъм 95-120 удара /минута – например някой от валсовете на Щраус.
– за джогинг са подходящи мелодиите с ритъм 125-160 удара /минута – например песента на Брайан Адамс Run to you.

детебг

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар