Home » Lifestyle » 500 000 души налазват курортите за ЧНГ, а пръскаме по половин бон за…
500 000 души налазват курортите за ЧНГ, а пръскаме по половин бон за...
500 000 души налазват курортите за ЧНГ, а пръскаме по половин бон за...

500 000 души налазват курортите за ЧНГ, а пръскаме по половин бон за…

Над половин милион българи ще отбележат празниците по курорти, от които една пета или около 120-130 хил. от тях ще заминат за чужбина. Това става ясно от данни на Института за анализи и оценки в туризма, цитиран от в. Монитор.

Според Румен Драганов, директор на института, при резервация българите търсят уют, съчетан с традиционна кухня.

Задръствания по магистралата отново ще има към северната ни съседка, но има и нарастващ интерес към Германия, Австрия, Италия и Испания, тъй като много българи заминават, за да отпразнуват със свои далечни близки и роднини.

У нас най-посещавани са София, Пловдив, Търново, Варна и Бургас за големия празник. Много популярни са дестинациите като Девин и Велинград, които предлагат балнео- и СПА туризъм. След тях се нареждат къщите за гости и малките семейни хотели. Накрая на опашката са тези хотели, които имат добри условия и дават възможност за зимни спортове, показват още данни на организацията.

Търсенето не се е променило казва Драганов: „Хората търсят повторение на добрите усещания там, където са ги имали“. По негови думи това личи от избора на артистични програми, с които да се отбележат коледните празници. „Коледа е свързана повече със семейни събирания и тържества, а Нова Година – с корпоративни“, поясни той.

Екскурзията в чужбина с автобус за 6 дни до Виена, силно търсена дестинация за Нова година, трудно би излязла под 500 лв., сочи проучване сред туроператорите. За тези пари е включено пътуването, 3 нощувки в хотел, обиколка с екскурзовод, както и закуски. Останалата част от пътя се нощува в автобуса. Сред минусите обаче е, че в случай, че не се събере група туроператорът запазва правото си да ни извести едва седмица преди началната дата. Дотогава туристът е задължен да заплати между 30-50% от общата сума. Ако решим да пътуваме до Виена със самолет, то цената на билета ще скочи двойно и ще стигне 1000 лева. За тези пари плащаме 4 нощувки, както и обиколката с екскурзовод. Входовете за посещаваните забележителности, както и празничната вечеря обаче излизат извън покритите разходи. Сред най-големите недостатъци е, че медицинска застраховка липсва. Трябва да се предвиди и таксата, която се заплаща на рецепция в случай, че хотелът е 3-4-звезден.

500 000 души налазват курортите за ЧНГ, а пръскаме по половин бон за...

Почивка за края на годината в някоя от съседките ни струва двойно по-евтино. Една нощувка в СПА хотел в Букурещ струва 109 лв. при ранно записване и 139 лв. при резервация в последния момент. У нас една такава екскурзия в СПА хотел струва 400 лв. с включени пълни или половин пансиони. Сред удобствата, за които се плаща, влизат и басейни с минерална вода, сауна, парна баня, вечеря. 3-дневна екскурзия в СПА хотел в Девин например би струвала 150 лв. на човек. Цената включва транспорт, закуска, вечеря, заедно с всички удобства, които този тип хотели предлагат.

Източник: www.blitz.bg

Оценките на читателите
Общо: 0 Общо гласували: 0
Коментирай чрез Фейсбук

loading...

Вашият коментар

error: Внимание: Съдържанието е защитено !!