Home / Любопитно / 5 смъртоносни бактерии, които живеят в здравословната храна

5 смъртоносни бактерии, които живеят в здравословната храна

Заразите, които се пренасят чрез храна, която е на масата всеки ден, са плашещо голям брой. Те се пренасят чрез месо, ориз, мляко, сирене, яйца, хрупкава маруля – все продукти, които смятаме за полезни. Човечеството се е научило да пази чистотата на естествените продукти – появиха се антибиотиците, започнахме да пречистваме водата. Но досега някои инфекции все още са плашещи.

Световната здравна организация публикува списък с 12 бактерии, които излизат извън контрол, когато мутират и са по-силни от лекарствата. Сред тях са Хеликобактер Пилори, салмонела и други. Ето и повече за тях:

Ешерихия Коли

През 2011 г. Дания, Германия, Франция, Швейцария, Канада и САЩ потръпнаха заради близо 4 хиляди случая на инфекцията. 52 бяха смъртните случаи. Бактерията Escherichia coli заразява червата. Човек чувства странни крампи в стомаха си: той чувства горещина и треперене. След това започва кървава диария. Антибиотиците не помагат в този случай. Инфекцията провокира животозастрашаваща болест HUS – хемолитичен уремичен синдром. Поради това бъбреците „отказват“ и броят на тромбоцитите в кръвта рязко намалява. HUS се развива при 10% от пациентите. 50% от оцелелите до края на живота страдат от хронично бъбречно заболяване. Източници на инфекцията са сурово мляко, месо, сурови зеленчуци и плодове.

5 смъртоносни бактерии, които живеят в здравословната храна

Салмонела

Можете да се заразите със салмонелоза, причинена от бактерията салмонела, ако обичате сурови яйца, или се яли недоизпечено или недохранено пиле. Бактерията живее в тялото на птицата, попада в черупката и влиза в яйцето.

5 смъртоносни бактерии, които живеят в здравословната храна

Симптомите се появяват след 12-36 часа. Температурата се повишава, чувствате се слаби, имате коремни болки и гадене. След това започват тежко повръщане и диария. Възрастните се възстановяват, но за децата инфекцията често завършва с трагедия поради загубата на електролити, които са необходими за оцеляването – калий, натрий, хлор и бикарбонат. Всяка година 550 милиона души заболяват от салмонелоза. 525 хиляди деца на възраст под 5 години умират поради инфекциозна диария.

Листерия

Преди пет години в Австралия имаше избухване на листериоза, по време на която пострадаха повече от две дузини хора. Една от жените преживя спонтанен аборт. Хората се заразили от сирене Бри и камембер. Компанията, произвеждаща меките сирена, незабавно спря доставките до магазините. Листерия се размножава при ниски температури и може да живее в хладилник. Предава се чрез меки сирена, студена пушена риба, месо, включително полуготови продукти.

5 смъртоносни бактерии, които живеят в здравословната храна

Инкубационният период продължава дълго време – от една седмица до три месеца. Симптомите са същите като при други хранителни инфекции. В допълнение има главоболие и болки в мускулите. Бременните жени се заразяват по-често от други. Учените предполагат, че това се дължи на промени в имунната система. Инфекцията води до загуба на бебе или раждане на мъртво дете. Листериозата се лекува, инфекцията на плода може да бъде предотвратена чрез спешна медицинска помощ.

Кампилобактер

Кървава диария, треска, гадене – това са симптомите, от които човек страда през последните дни от живота си. Тези, които са излекувани, се сблъскват с тежки усложнения: хепатит, панкреатит, възпаление на ставите.

Кампилобактерът ни дебне в суровото мляко, птичето месо и водата. Бактерията има много инструменти за работа в човешкото тяло и причинява гастроентерит и кампилобактериоза – това заболяване се развива от 2 до 5 дни. Бактерията е смъртоносна за деца под 2-годишна възраст, възрастни хора и хора с диагноза СПИН.

Вибрио холера

Природата е създала това чудовище в делтата на Ганг. В света ежегодно се регистрират до 4 милиона случая на инфекцията. Над 140 хиляди души умират. Бактерията влиза в тялото чрез водата. При някои болестта минава леко, а други ги умират до няколко часа. Холерата причинява тежко повръщане и водниста диария. Нелекуването води до пълно обезводняване и смърт. Не мислете, че можете да се заразите само в Африка и Азия. Бактериите живеят в собствения ви дом, особено в кухнята.

5 смъртоносни бактерии, които живеят в здравословната храна

6 правила, които ще ви защитят:

 • поддържайте чистота – мийте ръцете си, дезинфекцирайте кухненските мебели и прибори, особено дъските за рязане;
  – съхранявайте суровите храни далеч от обработените, използвайте отделни ножове и дъски за тях;
  – пържете и варете храната добре – повечето микроорганизми умират при температура от 70 ° C и повече;
  – яжте готвена храна, докато е още топла.
  – съхранявайте храната в хладилника: стайната температура е идеално място за размножаване на бактерии;
  – избирайте пресни храни – избягвайте изгубени, гниещи, мухлясали храни – токсините вече са започнали да се разпространяват;
  – пийте пастьоризирано или варено мляко;
  – избягвайте лед, освен ако не е направен от пречистена или минерална вода.
Коментирай чрез Фейсбук

About Novini365

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

5 зодии, заплашени от разорение

Тези зодиакални знаци не могат да спестяват. Изкушават се често, купуват нови ...