Home » Технологии » 5 начина да се убие роботизирана трансмисия

5 начина да се убие роботизирана трансмисия

Когато се появиха на пазара преди 10-15 години, роботизираните трансмисии като DSG и PowerShift натрупаха доста омраза сред автомобилистите. С времето конструкцията на предавателните кутии с два съединителя бе усъвършенствана и детските болести до голяма степен бяха излекувани. Правилната експлоатация обаче си остава единствената застраховка срещу проблеми с тези иначе изключително ефективни възли.

Подобно на обикновените ръчни скорости, главният бич за роботизираните трансмисии са износените дискове. Колкото повече се търкат те, толкова по-бързо излиза от строя кутията.

Ето защо най-голямата грешка, която може да допусне собственикът на автомобил с роботизирана трансмисия, е резкият старт от място. Той неминуемо води до сериозно търкане на дисковете един в друг, а оттам – до изтриване и прегряване.

5 начина да се убие роботизирана трансмисия

Ако след диво ускорение от светофара в салона се появи характерният мирис на изгоряло, част от ресурса на дисковете си е заминал. Системни издевателства в този дух се заплащат скъпо, като стойността на ремонта може да надхвърли 3 000 лв.

Вторият сигурен начин да се ускори кончината на фрикционните дискове е честото използване на т.нар. „двигателна спирачка“ в ръчен режим на трансмисията. При превключване на по-ниска предавка кинетичната енергия от спирането се предава на съединителите. По този начин се избягва прегряване на спирачните дискове, но това става за сметка на износване на трансмисията.

5 начина да се убие роботизирана трансмисия

Не по-приятно за роботизираната трансмисия е движението с много ниска скорост без спиране – например в задръстване, тъй като съединителите нямат време да си „починат“. Ако се редуват потегляне и спиране, износването е по-слабо, тъй като рискът от прегряване е по-нисък.

Кошмарът на скоростните кутии с два съединителя е продължителното движение при обороти на мотора, при които се налага постоянно превключване от първа на втора предавка и обратно. Най-лошият вариант на този сценарии е изкачване с пълно натоварване. Роботизирана трансмисия, експлоатирана често в такъв режим, не може да оцелее дълго.

Състезателните амбиции са последният пирон в ковчега на трансмисиите с два съединителя. „Рейсърският“ прийом да се държи натисната спирачката и едновременно с това да се подава газ до 4-5 хил. об/мин, за да може колата да подскочи като ужилена при потегляне, предизвиква сериозно триене на фрикционните дискове и скъсява живота им неимоверно.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Предлагат 500 лева глоба, ако сами си ремонтираме колата

Наказателна глоба в размер на 500 лева предвижда проектът на Закон за пътните превозни средства, ...

Потоп в Бургаско, Варненски булевард стана водопад ВИДЕО

Пороен дъжд се изсипа тази вечер над Община Камено, чието население пострада сериозно преди две ...

Антимафиоти отведоха работодателя на обвинения в кибератаката срещу НАП

При акция на ГДБОП във фирмата, където работи единственият досега обвиняем за хакерската атака срещу ...

Изар Сахар пред ФАКТИ: Сега е точното време България да се въоръжи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Изар ...

24 юли 2007 г. Българските медици се връщат от Либия

На 24 юли 2007 г. Либия екстрадира всичките шест българи, задържани по обвинение за заразяването ...

Вашият хороскоп за днес, 24.07.2019 г.

Хороскоп от astrohoroscope.info Овен Хубав ден за интелектуални занимания. На изпити може да се представите ...