Home » Полезно » 5 начина да пестите гориво през зимата
5 начина да пестите гориво през зимата
5 начина да пестите гориво през зимата

5 начина да пестите гориво през зимата

Не е тайна за никого, че при отрицателни температури на въздуха значително се увеличава разходът на гориво от автомобилите, за което има няколко разумни обяснения. Въпреки това, дори през зимния сезон – при по-трудни експлоатационни условия – можете да спестите гориво и пари.

Въпросът за икономията на гориво, чиято цена активно расте, притеснява собствениците на автомобили, независимо какво е времето зад прозореца. Както е известно има начини да се намалят разходите за гориво. Но в различно време на годината те са различни. Ако през лятото работят някои съвети, то през зимата те са напълно различни. Да разгледаме тези, които са актуални при наближаващите отрицателни температури на въздуха.

Подгрейте правилно
За да не изпразните портфейла през зимата, трябва да обърнете специално внимание на затоплянето на двигателя след продължителен период на паркиране. Няма нужда да стартирате двигателя един месец преди планираното пътуване – агрегатите и механизмите се нуждаят от една или две минути, за да се събудят и да се подготвят за работа без да консумират допълнително гориво. И не натискайте педала на газта веднага до пода, необходими са само плавни движения: внимателно ускоряване и спиране.

Снежната кралица
Докато двигателят оживява, изчистете снега от каросерията, ако през нощта колата се е превърнала в преспа. И второ, това ще помогне за пестене на гориво, макар и незначително. По какъв начин? След като със със собствените си ръце сте почистили колата и сте са сгрели, то ще избегнете нуждата от отопление на огледалата и задното стъкло. Да, тези уреди консумират малко, но все пак консумират.

Правилното масло
Когато подготвяте кола за зимна експлоатация, се препоръчва, ако е възможно, да смените маслото на двигателя със зимно. Например, ако през лятото използвате масло с етикет 10W30, след това през есента, долейте по-малко вискозно масло, например 5W30. Така  двигателят ще работи по лесно с правилното масло и следователно разходът на гориво ще намалее до известна степен.

Проверете всичко
Изобщо, при ниски температури, състоянието на колата трябва да бъде наблюдавано по-внимателно. От време на време проверявайте налягането на гумите, нивото на охлаждащата течност в системата и зареждането на акумулатора. Тези прости манипулации наистина могат да ви спестят пари.

Изхвърлете ненужното
Проверете багажника и извадете всички неща, които през идните месеци определено няма да ви трябват. Факт е, че наднорменото тегло неизбежно води до намаляване на скоростта на колата и поради това я прави по-малко енергийно ефективна. Използвате ли багажник на покрива? Ако не ви трябва го свалете, тъй като това допълнително оборудване, в зависимост от конструкцията се, поглъща до 5-10% от горивото.

Източник: auto.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Екстремен сигнал за пожари в Гърция

В редица региони на Гърция е била обявена най-висока степен за опасност от пожари, съобщи ...

Бербатов: Хари Кейн трябва да смени отбора

Димитър Бербатов призова звездата на Тотнъм и капитан на националния отбор на Англия Хари Кейн ...

Леонардо ди Каприо най-накрая сгоден за бременната си приятелка!?

Носителят на „Оскар“ Леонардо ди Каприо, който е добре известен с това, че сменя гаджетата ...

Приятелка на Хари Потър срещу сексуалния тормоз

Жените трябва да знаят правата си, ако става въпрос да се спре сексуален тормоз на ...

Красива блондинка не мие косата си с шампоан от 2 г. и сега… (СНИМКИ)

Студентката Айрис Хайкинен е на 24 години. Тя е родом от Финландия и е блогърка, ...

iPhone се взриви в ръцете на майстор (ВИДЕО)

Експертите отдавна говорят за това, че е опасно да се занимава човек с повредени йон-литиеви ...