Home » Полезно » 5 начина да пестите гориво през зимата
5 начина да пестите гориво през зимата
5 начина да пестите гориво през зимата

5 начина да пестите гориво през зимата

Не е тайна за никого, че при отрицателни температури на въздуха значително се увеличава разходът на гориво от автомобилите, за което има няколко разумни обяснения. Въпреки това, дори през зимния сезон – при по-трудни експлоатационни условия – можете да спестите гориво и пари.

Въпросът за икономията на гориво, чиято цена активно расте, притеснява собствениците на автомобили, независимо какво е времето зад прозореца. Както е известно има начини да се намалят разходите за гориво. Но в различно време на годината те са различни. Ако през лятото работят някои съвети, то през зимата те са напълно различни. Да разгледаме тези, които са актуални при наближаващите отрицателни температури на въздуха.

Подгрейте правилно
За да не изпразните портфейла през зимата, трябва да обърнете специално внимание на затоплянето на двигателя след продължителен период на паркиране. Няма нужда да стартирате двигателя един месец преди планираното пътуване – агрегатите и механизмите се нуждаят от една или две минути, за да се събудят и да се подготвят за работа без да консумират допълнително гориво. И не натискайте педала на газта веднага до пода, необходими са само плавни движения: внимателно ускоряване и спиране.

Снежната кралица
Докато двигателят оживява, изчистете снега от каросерията, ако през нощта колата се е превърнала в преспа. И второ, това ще помогне за пестене на гориво, макар и незначително. По какъв начин? След като със със собствените си ръце сте почистили колата и сте са сгрели, то ще избегнете нуждата от отопление на огледалата и задното стъкло. Да, тези уреди консумират малко, но все пак консумират.

Правилното масло
Когато подготвяте кола за зимна експлоатация, се препоръчва, ако е възможно, да смените маслото на двигателя със зимно. Например, ако през лятото използвате масло с етикет 10W30, след това през есента, долейте по-малко вискозно масло, например 5W30. Така  двигателят ще работи по лесно с правилното масло и следователно разходът на гориво ще намалее до известна степен.

Проверете всичко
Изобщо, при ниски температури, състоянието на колата трябва да бъде наблюдавано по-внимателно. От време на време проверявайте налягането на гумите, нивото на охлаждащата течност в системата и зареждането на акумулатора. Тези прости манипулации наистина могат да ви спестят пари.

Изхвърлете ненужното
Проверете багажника и извадете всички неща, които през идните месеци определено няма да ви трябват. Факт е, че наднорменото тегло неизбежно води до намаляване на скоростта на колата и поради това я прави по-малко енергийно ефективна. Използвате ли багажник на покрива? Ако не ви трябва го свалете, тъй като това допълнително оборудване, в зависимост от конструкцията се, поглъща до 5-10% от горивото.

Източник: auto.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Нито простудата, нито грипът минават с илачи

Нито простудата, нито грипът минават с илачи

„Не се страхувайте от простудата, няма как да я избегнете! Тя не се лекува, това ...

Какво да правите при черен лед на пътя

Какво да правите при черен лед на пътя

Леденият дъжд, или черният лед, както е известно това явление, е изключително опасен. Образува се, ...

Защо боли лицето?

Защо боли лицето?

Зъболекар, лицево-челюстен хирург, невролог, офталмолог, отоларинголог – това дори не е пълният списък на лекарите, ...

Тези 8 неща пречат на щастието ви

Тези 8 неща пречат на щастието ви

Увлечени в рутината и ежедневието, понякога може да не забележите, че сте развили определени навици, ...

Доц. д-р Снежина Михайлова: При недостиг на витамин D боледуваме по-често

Доц. д-р Снежина Михайлова: При недостиг на витамин D боледуваме по-често

Д-р Снежина Михайлова завършва медицина през 1999 г. в Медицинския университет в София. Има призната ...

Дерматолог: Взимайте душ 2-3 пъти седмично

Дерматолог: Взимайте душ 2-3 пъти седмично

Повечето хора смятат, че от хигиенична гледна точка е добре да взимате душ поне веднъж ...