Home » България » 31 март 1492 г. Евреите са изгонени от Испания

31 март 1492 г. Евреите са изгонени от Испания

На 31 март 1492 г. испанският крал Фердинанд Арагонски и съпругата му Изабела Кастилска издават декрет, с който заповядват на всички свои поданици с еврейски произход да се покръстят или да напуснат страната. Те получават четири месеца, за да направят едното или другото.

Данните за броя на изселилите се варират между 250 000 и 800 000.

До изтичането на крайния срок малка част от евреите се покръстват, а по-голямата напускат Испания и търсят нов живот на изток – в Италия, Централна Европа и на Балканите, или на юг – в Северна Африка. Имотите им – къщи, земи, лозя, градини, работилници, са изкупени на безценица или изоставени и впоследствие разграбени. На евреите е забранено да изнасят от Испания злато, сребро или скъпоценности и те са принудени да ги разменят срещу дрехи или добитък или да ги скрият в очакване на по-добри времена.

По време на втората половина на XV-ти век, първите еврейски бежанци са пристигнали в България от Испания. Сефарадски (Евр. Испански) евреи достигат България след I494. През 1523, известният равин Йосиф Каро, автор на Shulkhan Arukh. класическия код на еврейския закон, се установява в Никопол и основава Йешива (талмудически академия). До началото на 16-ти век в центъра на българския еврейски живот е София. През XIX век Османската империя започва да се разпада и са създадени въоръжени движения за независимост.

През l878, България приема по време на Берлинския конгрес гаранция за равни права на еврейската общност. Българските евреи влизат в нова независима България като пълноправни граждани. Преброяването 1880 г. съобщава за еврейско население от 20 500. Българските евреи, участват както в Балканските войни (1912-13) така и в Първата световна война, и техния брой е далеч по-висок като процент от общото население. До 1934 г. е имало 48 000 евреи в България, петдесет процента от които са живели в района на София.

Историята на спасението на българското еврейство е добре позната по целия свят. Много книги и научни публикации са написани по този въпрос. Накратко фактите са, че евреите в границите на предвоенна България, са били спасени от депортиране в нацистките лагери на смъртта. Това е уникален случай в Европа. За съжаление спасението не включва евреите под българска власт в Тракия и Македония.

След края на войната започна масова емиграция в Палестина и от 1948 г., 7000 български евреи заминаха за Палестина. Комунистическото правителство на България позволява емиграция на евреите. Между 1948 г. и 1951 г., почти 90% от българските евреи емигрират. Важно е да се разбере тази емиграция. Тя е мотивирана от дълбоко вкоренения традиционен сефарадски мистичен копнеж за Цион.

Еврейската общност в настоящия момент наброява около 4000 души. В София има около 2500 евреи.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

MH17: ще научим ли някога цялата истина?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Цели ...

Над 200 гайдари и Валя Балканска откриват Роженския събор

Изпълнения на над 200 гайдари, ансамбъл „Родопа“, Валя Балканска и Петър Янев ще звучат на ...

Директорът на Военна информация подаде оставка

Директорът на „Военна информация“ бригаден генерал Пламен Ангелов подаде рапорт за освобождаване от длъжността. Това ...

Сценарист от Шоуто на Слави каза истината за машинното гласуване пред ФАКТИ

Вчера в Народното събрание на първо четене бе отменено машинното гласуване за местни и парламентарни ...

Корупцията е справедливост

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Една ...

Комисията по отбрана одобри сделката за F-16

Комисията по отбрана одобри сделката за закупуването на изтребителите F-16 с 13 гласа „за“ и ...