Home » България » 3000 лв. за фалшив ТЕЛК в София ВИДЕО

3000 лв. за фалшив ТЕЛК в София ВИДЕО

Трима лекари, заедно с посредник са издавали ТЕЛК-решения на здрави хора в София. Цената на тази престъпна „услуга“ е била между 1 000 до 3 000 лв. Това стана ясно на брифинг на заместник-главния прокурор Иван Гешев по повод вчерашната акция срещу ТЕЛК измамите в столицата.

Поставеното лице, с което се е разбила групата, е служител на МВР, който е получил над 50% нетрудоспособност. Той е преминал цялата верига на престъпната услуга. С пари, осигурени от МВР са платени сумите. Предоставено е капаро от 400 евро и още 1 200 лв.

Освен това ГДБОП са установили над 100 такива случая от организирана престъпна група. Реално колко са извършили такива престъпления никой не може да каже, заяви Гешев.

Образуваното досъдебно производство е от 28 юни, а самата престъпна група действала от началото на 2019 г. в София. При разследването са задържани четирима души. Трима от членовете на групата са лекари, а двама от тях председатели на две ТЕЛК комисии в 28 ДКЦ и Втора многопрофилна болница. Третият участник е психиатър, управител на медицински център. Лидерът и четвърти участник на престъпната група, е посредник между лекарите и лицата, които желаят да се сдобият с такива решения.

И четиримата са задържани за 72 часа и утре ще бъде внесено искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Шефът на престъпната група е осъждан и криминално проявен. Той се занимава с търговия за магазин за дрехи на територията на Женския пазар. Посредникът, участник в групата, също е с подобно ТЕЛК решение. Неговата съпруга и други техни близки също са се възползвали от престъпната схема.

Лидерът на групата осигурил връзки с лекарите на територията на София и се обаждал на личните лекари. Срещу заплащане издавал етапни епикризи, с които хората не са били преглеждани, а се удостоверявали ескпертни диагнози, от които те не страдат.

Услугата струвала между 1000 и 3000 лева. Плащането е ставало поетапно. Установени са случаи, в които пациентите фиктивно са били настанявани в психиатрични и други отделения с цел да получат медицински документи, за да се вдигне процентът им на инвалидност.

Възползвалите се от схемата лично ходели да подават документи и след като ги представяли, получавали подготвените ТЕЛК решения. Процедурата за това била около 3 и 5 месеца и услугата за предоставяне на ТЕЛК-овете се разпространявали от уста на уста, чрез препоръки.

Вчера е имало обиски на 12 адреса. Иззети са били множество медицински документи, празни бланки, копия на лични карти, парични средства, както и бележки, на които са записани лични данни на хора.

По думите на Гешев този тип проблеми не могат да бъдат решени с наказателна репресия и органите на съдебната власт. Те се намесват, когато проблемите са възникнали и няма как да се обхванат всички такива случаи.

Дейността на прокуратурата няма да бъде кампанийна, увери Гешев по повод работата на държавното обвинение срещу организирана престъпна група, осигурявала ТЕЛК-решения на здрави лица срещу подкупи.

По думите му от държавния и общинския бюджет изтичат милиони левове, които отиват към хора, които нямат право да използват този ресурс – мними инвалиди. Освен парите получават десетки и стотици социални услуги, които натоварват държавните и общинските бюджети.

Според Гешев страничен резултат от престъпната дейност е, че на гърба на държавата живеят цели семейства и общности, които получават незаслужили пари и социални услуги, с които по никакъв начин не ги мотивират да полагат какъвто и да било труд.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Унищожават Симеоновата могила край Поморие

Строителната техника и машини на фирма „Мони-07“, управлявана от Огнян Звездов, разкопа вчера, когато чествахме ...

Тръмп обиди евреите, които гласуват за демократите

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че всеки евреин, който гласува за демократите, показва или пълна ...

Тема на ФАКТИ: Ще бъде ли Фандъкова новото жертвено агне на ГЕРБ?

ФАКТИ стартира поредица от материали с призив към Йорданка Фандъкова да осмисли добре евентуалната си ...

Приключи разследването срещу Баневи

Делото срещу бизнесмена Николай Банев, съпругата му Евгения и майката му Мария тръгва в края ...

Ипотечни заеми с почти 0% лихва

До момента ипотечните кредити с отрицателни лихви предизвикват недоверие у кредитополучателите. Експертите обаче са спокойни, ...

Прокуратурата се зае с лечителя с белината

Районната прокуратура в Бургас се самосезира по журналистически материали, касаещи продажба на белина като чудотворно ...