Home » Свят » 28 юли 1794 г. Екзекутират Робеспиер

28 юли 1794 г. Екзекутират Робеспиер

На 28 юли 1794 г. на Площада на Революцията в Париж е гилотиниран Максимилиан Робеспиер.

Само ден по-рано той е арестуван заради призивите му да бъдат екзекутирани 17 000 „врагове на Революцията”.

През 1789 г. Робеспиер започва политическа борба във връзка с изборите за Генералните щати. Вотът е свикан от краля в опит да се намери изход от банкрута.

Робеспиер обнародва две брошури, в които доказва неправомерността на абсолютната монархия като форма на управление и отхвърля цялата система на стария режим. Третото съсловие в Арас го избира за депутат на Генералните щати, с дълбокото убеждение, че той ще отстоява последователно неговите интереси. Действително той често взима думата за най-важните политически въпроси – за характера на властта, за дворянските привилегии, за народните права. Появата му на трибуната винаги се предшества от грижлива подготовка: както неговата външност, така и словото му са безупречни.

Заедно с неколцина депутати като Сен Жюст, Кутон, Льо Ба той образува крайната левица на Събранието. Благодарение на постоянството и последователността си се налага като водач на тази малка групичка. Араският юрист има ясна безкомпромисна позиция по големия въпрос за прерогативите на кралската власт, което се обсъжда дълго в Събранието във връзка с подготовката на Конституцията. За него суверенитетът на нацията е суверенитет на народа.

Робеспиер е между депутатите, които отказват да признаят правото на краля на вето. При разглеждане на „Декларацията за права на човека и гражданина” той отстоява принципите на буржоазната демокрация, противопоставя се на делението на гражданите на „активни” и „пасивни” според имотното състояние, застъпва се за всемирното разширяване на политическите свободи за въвеждане на всеобщо избирателно право.

Две години след началото на революцията Робеспиер е вече всепризнат лидер на революционно-демократично крило на буржоазията.

През 1792 г. след събарянето на монархията, в центъра на вниманието на Робеспиер застава опасната за бъдещето на революцията съглашателска политика на жирондистите, които се стремят да разгромят левите сили. Непримиримият революционер разобличава намерението им чрез разпалването на революционна война против европейските феодално-монархически държави. Той предупреждава, че ще бъде предателство, ако се тръгне по пътя на военна колизия с другите държави, преди да се укрепи революцията. Заедно с Марат и други революционери от „Планината”.

Робеспиер води борба срещу жирондинците по въпроса за съдбата на краля и макар да се отнася отрицателно към социалните идеи на „бесните” през 1793 г. той се сближава с тях в името на разгрома на вътрешната контрареволюция.

След народните въстания от 31 май и 2 юни 1793 г., които слагат край на властта на жиродинската буржоазия, във Франция се установява якобинската диктатура с това настъпва и часът на Максимилиян Робеспиер за осъществяване на неговите политически и социални идеали. Заставайки начело на Комитета за обществено спасение и приемайки ръководството на страната той блясва като теоретик, но и като безспорен вожд на революцията.

Дребнобуржоазната идеология на Робеспиер обаче е причина той да се лиши от подкрепата на народните маси, а това се оказва фатално за якобинците и техният водач. Той се оказва неспособен да разбере, че като премахне “бесните” се лишава от най-масовата опора на якобинската власт. В тази обстановка става заговор на реакционната десница и на крайната левица в Конвента против Робеспиер и неговите привърженици, който завършва с арестуването му на 27 юни 1794 г.

Франция
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

ЕС удължава санкциите срещу Русия

Лидерите на ЕС ще подновят икономическите санкции срещу Русия, когато се срещнат за среща на ...

За вторник безплатни паркинги в София

Отчитайки стойностите на ФПЧ през днешния ден и прогнозата на Националния институт по метеорология и ...

Откриха оцелял EV1

На многоетажен паркинг в Атланта бе открита може би последната в света оцеляла бройка от ...

Избраха Филип Димитров за зам.-председател на Венецианската комисия

Конституционният съдия и бивш министър-председател на България в периода 1991-1992 г. Филип Димитров е избран ...

Властта не уважи срещата при президента за изборните правила

Румен Радев разкритикува отсъствие на представители на властта на срещата за изборните правила, която започна ...

Ивайло Цветков-Нойзи: Борисов е като Левиатан до Демократична България

„Демократична България“ крещи срещу статуквото, но някои от нейните представители тайно съглашателстват с властта“, това ...