Home » България » 12 000 от „Горна баня” оставени без медицинска грижа

12 000 от „Горна баня” оставени без медицинска грижа

Близо 12000 жители в столичния квартал „Горна баня” нямат достъп до медицински грижи, съобщи БГНЕС. Проблемът е от години. Отговорът на районната администрация „Овча купел” е, че нито един лекар не желае да работи там, но причините затова не са известни.

В кв. „Горна баня” няма нито един лекар, няма медицински център, поликлиника, няма нищо. Затова сигнализира Гергана Андонова, майка на две деца: „Проблемът е, че имаме един медицински пункт, който беше построен по искане на жителите тук преди няколко години. До ден-днешен той не започна да функционира по предназначение. Доколкото разбрахме наскоро е бил взет под наем от лекар, който не осъществява дейност, а го използва за склад”, заяви Андонова и добави, че новоизградената сграда вече се руши.

През прозорците се вижда, че помещенията са празни, по стените е избила влага, има счупени плочки, облицовката е започнала да се разлепя, откраднато е осветително тяло, а пред медицинския пункт е обрасло и е неподдържано.

Живущите в квартала настояват да се намери лекар, който да практикува там, защото най-близкото здравно заведение се намира на повече от километър, в кв. „Овча купел”, до което достъпът е с автомобил или градски транспорт.

„Ние трябва да намерим начин да привлечем лекар тук. Най-малкото възрастните хора и майките с деца биха предпочели да идват в пункта, а не да ходят до най-близкото болнично заведение извън квартала”, добавя още Андонова и е уверена, че докторът, който се погрижи за тях ще има достатъчно пациенти.

Според кмета на район „Овча купел“ Христина Семерджиева, дълги години жителите на „Горна баня“ не са имали никакъв здравен център. Поради тази причина изградили такъв в квартала. През 2016 г. обявили конкурс за лекари, които да практикуват там. Но не се появил кандидат за наемане на помещението. Районът удължавал многократно процедурата, но без резултат. На конкурса от 2018 г. все пак се появил наемател на помещението, което съдържа приемна, лекарски кабинет и санитарен възел, той обаче е заявил, че няма да предоставя здравни услуги. А районната администрация се принудила да даде помещението под наем, за да се стопанисва и поддържа. Журналистическата проверка обаче показва, че наемателят не изпълнява този ангажимент.

Причината според Семерджиева за нежеланието на практикуващите лекари да работят в „Горна баня” е в това, че те вече имат разработени практики и не желаят да се местят. Иначе, по думите ѝ, условията, които общината предоставя за наемането на помещението са добри и достъпни. Наемът е 60 лв. на месец. Семерджиева уверява, че продължават да търсят лекар и, ако жителите намерят медик, тя ще съдейства час по-скоро той да започне работа в медицинския пункт.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Захариева: Пламен Георгиев обеща да напредне с испанския

Пламен Георгиев има качества за консул във Валенсия, заяви външният ни министър Екатерина Захариева пред ...

Идиотски гаф с телефон едва не провали футболен мач

Без ВАР остана дербито в Саудитска Арабия между Ал Фатех и Ал Насър 0:1, а ...

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Собствениците на Юнайтед няма да разкарат Солскяер

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер може да се чувства спокоен за поста си ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...