Home » Имоти » 11 септември и най-високата кула в западното полукълбо

11 септември и най-високата кула в западното полукълбо

Един от символите на света продължава да държи рекорд 6 години след построяването му. Става дума за небостъргачът One World Trade Center, който беше построен на мястото на разрушените две най-високи кули в Ню Йорк и част от Световния търговски център на 11 септември 2001 г. При атентата тогава загинаха 2996 и бяха ранени над 6000 души.

One World Trade Center е висок 541 метра, което прави сградата най-високата в западното полукълбо на планетата. Височината не е избрана случайно. Във фунтове това прави 1776 фута, а през 1776 г. Щатите отвоюват независимостта си от Великобритания. Инвестицията възлиза на близо 4 млрд. USD. Само антената на върха на сградата, която е с височина 124 метра, тежи 758 тона.

И към днешна дата Бурж Халива в Дубай, чиято височина е 829 метра и хотел „Маках ройъл клок тауър” в Саудитска Арабия с височина 601 метра са единствените два небостъргача, по-високи от One World Trade Center.

Какво се случи с кулите близнаци
на 11 септември 2001 година?

От комплекса на Световния търговски център се срутват три сгради в резултат на структурни повреди. Южната кула пада в 9:59 ч. след като 59 минути е обхваната от пожар, в следствие на врязал се в нея самолет Boeing. Северната кула пада в 10:28 ч. след като гори 102 минути. При срутването ѝ от нея падат отломки върху покривите на съседна сграда от комплекса, което поврежда постройката и предизвиква пожар. Огънят, който гори с часове компрометират конструктивната цялост на сградата, в резултат на което тя се срутва в 17:21 ч. Окончателното разчистване на терена приключва през месец май 2002 г.

Редица инженери и архитекти оспорват тезата, че срутването на двете кули е станало в следствие на възникналия от врязването на самолетите в сградите, пожар. Те обясняват, че кулите близнаци са проектирани така, че да устоят на сблъсък с Boeing 707, който е почти толкова голям колкото Boeing 767 (типът самолети ползвани на 11 септември).

11 септември и най-високата кула в западното полукълбо
11 септември и най-високата кула в западното полукълбо
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

ДПС зад Хасан Азис за пети мандат в Кърджали

ДПС застава зад едно от знаковите си имена – кмета на Кърджали Хасан Азис, който ...

Огромен пожар при съседите

Пожар възникна в близост до гръцкия курорт Лутраки, който се намира на 81 км западно ...

Пожарът край Рилския манастир е локализиран

Пожарът в района на Сухото езеро в Рила е локализиран, съобщава БГНЕС. В 9.00 часа ...

НСО: Да, имаше катастрофа

На 15 септември 2019 г. около 10.30 часа на главен път Шумен-Силистра, след разклона за ...

Да гледаме „в по-широка перспектива” на бомбардировките в Югославия

Сърбите помнят не само бомбардировките на НАТО в бивша Югославия, но и отличните отношения между ...

Варна взриви пленума на БСП за местните избори

Социалистът Борислав Гуцанов ще обжалва в съда решението Анелия Клисарова да е кандидат за кмет ...