Home » България » 1000 лева глоба за палатка върху дюни

1000 лева глоба за палатка върху дюни

Глоби от 500 лв. до 1000 лв. ще бъдат налагани на туристи и природолюбители, които са поставили хавлия, плажен чадър или палатка върху пясъчни дюни край морето. Това гласят промени в Закона за Черноморското крайбрежие, които бяха приети на първо четене от депутатите от икономическата комисия към парламента. От 1000 лв. до 3000 лв. е предвидената глоба за нарушител, който бъде хванат да паркира кола, каравана, кемпер или ремарке върху дюните. А ако нарушението е направено от фирма, санкцията е по-висока – от 3000 лв. до 5000 лв., разкрива в. „Труд“.

Още по-високи са санкциите за тези, които поставят преместваемо съоръжение върху дюни, като например павилион за сандвичи или напитки. За това нарушение глобата за граждани ще бъде от 2000 лв. до 5000 лв., а за фирми – от 3000 лв. до 10 000 лв. При повторно нарушение хората ще отнасят глоба от 3000 лв. до 6000 лв., а фирмите – от 5000 лв. до 20 000 лв.

Глобите ще се налагат независимо от вида на дюните, върху които е опъната палатката или паркирано превозното средство – подвижни, затревени или облесени.

Проектозаконът предвижда и санкции за други нарушения като ограничаване достъпа до плажа, поставяне на огради на пътя към ивицата, неправомерно поставяне на съоръжения, за необозначавене с табела на свободната зона за поставяне на собствени чадъри и др.

Освен това със закона реално се забранява практиката плажните заведения да предлагат консумация на храна и напитки срещу безплатен чадър или шезлонг, което е масова практика по плажовете в Гърция. У нас това ще бъде възможно единствено, ако барът или ресторантът имат позволение да предлагат подобна услуга от стопанина на плажа – концесионер или наемател.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Бурни овации за легендата Франсис Форд Копола (ВИДЕО)

Наградата „Люмиер“ за 2019 г. ще бъде връчена на американския режисьор Франсис Форд Копола в ...

Джон Сина е част от Бързи и яростни

Актьорът Джон Сина е подписал договор за роля в следващия филм от поредицата „Бързи и ...

Зверска катастрофа в София, жена почина от раните си (СНИМКИ)

Жена, шофираща лек автомобил, катастрофира на бул. „Възкресение“ и бул. „Никола Мушанов“ в София, съобщиха ...

Потвърдиха присъдата на Орнела Мути

Италиански съд потвърди присъдата на актрисата Орнела Мути, съобщи ANSA. Тя вече беше осъдена на ...

Отиде си легендарен режисьор

На 96 години почина италианският режисьор Франко Дзефирели, съобщи ANSA. Дзефирели се прочу покрай адаптациите ...

Зверска катастрофа в София, жена е в тежко състояние (СНИМКИ)

Жена е в тежко състояние след катастрофа на бул. „Възкресение“ и бул. „Никола Мушанов“ в ...