Home » Здраве » 10-те най-ефективни методи да се отървете от хълцането
10-те най-ефективни методи да се отървете от хълцането
10-те най-ефективни методи да се отървете от хълцането

10-те най-ефективни методи да се отървете от хълцането

Всеки от нас неведнъж в живота си се е сблъсквал с досадното хълцане – било то в рамките на минути, а понякога часове. Много често сами намираме причината – като консумацията на студена напитка или твърде пикантна храна, например, но не са малко и случаите, в които не можем да обясним какво го предизвиква.Прочети още на: Хълцане – защо се появява?
Хълцането представлява неконтролируемо съкращение на диафрагмата – мускул, разделящ гръдния кош от коремната кухинаи контролиращ дишането. То може да възникне поединично или да се появява на пристъпи. Ритъмът на хълцането или времето между хълцанията са сравнително постоянни.
Как да се отървете от хълцането
Задръжте дъха си

Това е най-лесният начин да се отървете от хълцането, което, между другото, се препоръчва не само от традиционните лечители, но и от лекарите.
Яжте киселo

Смята се, че киселината, която влиза в хранопровода, „обърква“ хълцането и носи облекчение на човек. Основното нещо е да запомните, че всичко е добре, ако е умерено.
Задръжте носа си с пръсти

Задръжте носа си с пръсти и отпийте от чаша вода на малки глътки. Ако не разполагате с чаша вода, опитайте няколко пъти с притиснат нос да преглътнете слюнка. Трудно, но ефективно.
Яжте захар

Ако можете, изядете пълна супена лъжица захар (ако желаете, можете да я замените с мед), без да я разтваряте във вода. Ако хълцането не мине с този метод, по-добре опитайте друг.
Помолете някой да ви гъделичка

Ако има как, помолете някой от семейството ви да ви гъделичкат. За човек, който се страхува да бъде гъделичкан, това е най-добрият начин да се съсредоточите върху нещо по-неочаквано от хълцане.
Използвайте метода на балерините

Наведете се, сложете ръцете си отзад, като сте извили врата си, опитайте да отпиете от чаша, която държи друг човек. Ако никой не е наблизо – поставете чаша на масата и се опитайте да изпълните процедурата сами.

10-те най-ефективни методи да се отървете от хълцането

Смята се, че този метод се използва от балерините (гърдите им винаги се стягат с корсет и поради това често се появяват хълцане).
Изтеглете езика си

Личният лекар на Кенеди препоръчвал на пациента си следния метод за лечение на хълцането: изплезете езика и го задръжте за няколко секунди. Според лекаря този метод работи безупречно.
Натискайте тази точка

Натиснете няколко пъти в точката, в която се кръстосват ключицата с гръдната кост.

10-те най-ефективни методи да се отървете от хълцането

Изплашете хълцащия

Уплахата се счита за един от най-добрите народни методи за премахване на хълцането. Ако сте сигурни, че сте напълно запознати с страховете на приятеля си, тогава ще можете да го освободите от хълцане без никаква трудност!
Натиснете пръстите си

За да спрете хълцането, натиснете палеца на лявата ръка към десния малък пръст и палеца на дясната си ръка към левия малък пръст, сякаш образувате числото осем. Страхотен начин, ако нямате чаша вода или захар под ръка.

Източник: zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар